• Friedrich Merz a încercat să câștige sprijinul AfD printr-o rezoluție privind migrația, stârnind controverse.
  • Deși sprijinul AfD nu a crescut, manevra sa a ridicat îngrijorări privind guvernabilitatea Germaniei.
  • Criticile față de abordarea sa au fost puternice, iar teama de radicalizare este în creștere.

În ultima perioadă a campaniei electorale din Germania, privirile alegătorilor s-au concentrat pe Alternativa pentru Germania (AfD), în urma unor declarații controversate ale liderului conservator Friedrich Merz.

Acesta a deschis ușa unei posibile colaborări cu AfD, în încercarea de a întoarce dezbaterea pe tema migrației, o problemă crucială în campania electorală. Merz a propus o rezoluție non-binding privind securitatea frontierei, sprijinită de extremiști, încălcând astfel un tabu post-Nazism. Cu toate acestea, manevra sa a stârnit nemulțumiri în rândul parlamentarilor din partidele mainstream, iar sprijinul față de AfD nu a crescut semnificativ, potrivit sondajelor, scrie The Guardian.

Pe fondul unei campanii politice haotice, în care alegătorii manifestă tot mai mult scepticism față de partidele tradiționale, AfD se află într-o poziție puternică, cu o susținere de peste 20%, iar CDU/CSU, condus de Merz, este cotat cu aproximativ 30%. Totuși, strategia acestuia de a câștiga sprijinul extremiștilor a stârnit temeri legate de viitorul guvernabilității în Germania. Conform unui sondaj, patru din cinci germani sunt îngrijorați de implicațiile acestei abordări în viitoarele negocieri de coaliție, iar Merz riscă să piardă încrederea cetățenilor în fața unui posibil compromis cu stânga.

Recomandări

UE ÎL AMENINȚĂ PE TRUMP
GERMANIA: TRUMP E ÎN IMPAS
ȘTII DE VREME?
HOLLYWOOD FACE BANI DIN A.I.
TRUMP VREA ÎNCĂ UN MANDAT
PROTESTE PENTRU LE PEN

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegeri, criticile față de Merz cresc. Liderii religioși, organizațiile pentru drepturile omului și chiar fosta cancelar Angela Merkel au condamnat strategia acestuia de a colabora cu extrema dreaptă. Protestele împotriva AfD și a susținătorilor acesteia s-au intensificat, iar mulți germani se tem că această direcție ar putea duce la radicalizarea societății. În fața acestei situații, tot mai mulți oameni cer unitatea partidelor tradiționale pentru a apăra democrația și pentru a preveni o alunecare periculoasă spre extremism.

Citește și