• Thales UK, filiala britanică a grupului francez de apărare şi tehnologie, conduce dezvoltarea armei ca parte a unui consorţiu industrial sub contract cu Ministerul Apărării.
  • Decizia privind momentul şi locul de desfăşurare a sistemului va aparţine guvernului britanic.
  • Industria, a spus Cresswell, lucrează de zeci de ani la contramăsuri împotriva atacurilor primite.

O armă la preţ redus care poate doborî mai multe drone deodată prin perturbarea sistemului lor electronic ar putea fi disponibilă chiar de anul viitor, spune directorul companiei care conduce dezvoltarea proiectului în Marea Britanie.

Alex Cresswell, preşedinte şi director executiv al Thales UK, a declarat că noua armă cu energie dirijată prin frecvenţă radio (RFDEW), care este testată pe teren cu armata britanică în timpul verii, ar trebui să fie gata de utilizare destul de repede”.

Să treci de la ceva care funcţionează în viaţa reală pe Câmpia Salisbury la ceva pe care l-ai trimite în Ucraina este încă un salt destul de mare. Este un salt de un an, dar nu de mulţi ani”, a declarat Cresswell într-un interviu acordat Financial Times.

Recomandări

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MACRON?
CUM VA FI VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CE SFAT LE DĂ BEZOS TINERILOR
A MURIT ILEANA STANA IONESCU
49 MIL. FRANCEZI SUNT CHEMAȚI LA URNE
POȚI VIZITA CASTELUL BALMORAL

Thales UK, filiala britanică a grupului francez de apărare şi tehnologie, conduce dezvoltarea armei ca parte a unui consorţiu industrial sub contract cu Ministerul Apărării. Decizia privind momentul şi locul de desfăşurare a sistemului va aparţine guvernului britanic.

La un cost de numai 12 cenţi per utilizare şi cu o rază de acţiune de până la 1 km, sistemul va oferi o alternativă mai ieftină la sistemele tradiţionale de apărare antiaeriană cu rachete, care costă de obicei sute de mii de dolari. Tehnologia poate fi montată pe vehicule militare şi utilizează o sursă de energie mobilă pentru a produce unde sau impulsuri de radiofrecvenţă pentru a interfera cu sistemele electronice ale unei ţinte în mişcare.

Industria, a spus Cresswell, lucrează de zeci de ani la contramăsuri împotriva atacurilor primite. De la invazia Rusiei în Ucraina, ambele părţi s-au bazat foarte mult pe drone pentru a ataca, stimulând investiţiile guvernelor şi industriei în modalităţi de contracarare a acestor atacuri.

Citește și