• Chinezii și indienii s-au atacat luni cu pietre și cu bâte metalice, înfășurate în sârmă ghimpată, în regiunea disputată Ladakh, la vest de Himalaya.
  • Armata indiană a difuzat imagini cu arma neconvențională folosită în conflictul soldat cu cel puțin 20 de soldați indieni morți.
  • China nu a recunoscut niciun deces în rândul soldaților ei.
  • Ambele puteri se acuză de incursiuni pe teritoriul celeilalte.

Confruntarea care a escaldat tensiunile dintre cele două puteri care dețin arma nucleară a avut loc în Ladakh (Kashmir), cel mai înalt platou din India, scrie BBC.

Zona în jurul căreia există o veche dispută între China și India este situată la vest de lanțul muntos Himalaya. Granița dintre cele două țări este prost demarcată și poate varia în funcție de schimbările topografice. Luptele corp la corp s-au dat în Aksai Chin, o zonă controlată de China, dar revendicată de India.

Armata indiană a publicat online o imagine cu una din armele folosite în conflict de către chinezi. Este vorba de bare de fier, pe care sunt sudate cuie sau înfășurate în sârmă ghimpată.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Un oficial al armatei indiene a confirmat fotografia pentru BBC. Ajai Shukla, expert în apărare, a descris folosirea unei astfel de arme drept un ”act barbar”. Poza a generat revoltă pe Twitter, dar nu a fost comentată oficial de cele două țări.

De ce nu s-au folosit arme de foc?

Tocmai pentru a nu escalda tensiunile. În 1996, China și India s-au înțeles să interzică armele de foc sau explozibilii în zona disputată de-alungul graniței.

Practic, soldații din cele două tabere s-au bătut corp la corp, cu pietre și bâte, la o altitudine de 4.267 de metri, pe malurile râului Galwan. Câțiva soldați au căzut în apele râului, cu o temperatură de sub zero grade.