Armata a dat peste 340 mil. de euro pe reparațiile și mentenanța vechilor elicoptere Puma, în timp ce achiziția de elicoptere noi bate pasul pe loc

  • Unele elicoptere Puma și Alouette din dotarea armatei au și 40 de ani.
  • În ultimii 6 ani, peste 300 de milioane € au fost cheltuiți pe lucrări de reparații.
  • Până în 2030, MApN nu are în plan să cumpere elicoptere noi pentru Forțele Aeriene.

În ultimii șase ani Armata a contractat 340 de milioane de euro în lucrări de reparații, mentenanță și modernizare pentru bătrânele elicoptere IAR Puma și IAR Alouette. MApN a precizat însă că nu are niciun plan până în 2030 să cumpere elicoptere noi pentru Forțele Aeriene, adică să înlocuiască bătrânele Puma ce zboară chiar și de 40 de ani deja.

Florin Jipa, de la Monitorul Apărării și Securității: „De exemplu, în cartea de apărare a MApN sunt trecute și elicoptere însă nu le găsim pe nicăieri. De fapt, în România, achizițiile țin foarte mult de politic, ministrul trebuie să aprobe, iar mai departe achiziția se face printr-o hotărâre de guvern sau chiar prin lege, dacă achiziția este mai mult de 100 de mil.”

MApN anunță că pentru Forțele Europene, adică tocmai cele care operează elicopterele puma vechi de 40 ani și elicopterele Alouette, și mai vechi și uzate moral și tehnic, nu este avută în vedere o achiziție de noi elicoptere decât după anul 2030.