• Președintele statului Burkina Faso și-a semnat demisia, în urma loviturii de stat dată duminică de către armata din țară.
  • Înlăturarea lui Kaboré de la conducerea țării vine ca răspuns pentru presupusa incapacitate a acestuia de a uni populația și de a gestiona situația de securitate a țării.
  • Forțele armate au preluat luni dimineață puterea în stat, fără să dezvăluie cu exactitate unde se află în prezent președintele Roch Kaboré.

Armata a preluat puterea în Burkina Faso. Kaboré și-a semnat demisia. Președintele statului Burkina Faso, Roch Kaboré, a demisionat, ca urmare a loviturii de stat dată de forțele armate ale țării din Africa de Vest. Înlăturarea bruscă a autorității lui Kabore de către armată a venit ca răspuns pentru „degradarea continuă a situației de securitate” din țară și „incapacitatea guvernului” de a unifica populația.

Forțele armate ale Burkinei Faso au dat o lovitură de stat duminică, l-au reținut pe președintele Roch Kaboré și au preluat puterea în stat, potrivit declarațiilor făcute luni de către căpitanul armatei, Sidsore Kader Ouedraogo. Tot luni, liderii armatei au dizvolvat guvernul și parlamentul, au suspendat constituția și au închis frontierele țării.

Lovitura de stat a avut loc la o zi după desfășurarea unui protest prin care se cerea demisia președintelui și după ce trupele au ocupat cazărmile, iar în capitală s-au auzit focuri de armă.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Declaraţia care îl blamează pe Kaboré pentru incapacitatea de a gestiona situația de securitate și de a uni populația, a fost emisă în numele unui grup de care nu s-a auzit până acum – Mişcarea Patriotică pentru Salvare şi Restaurare sau MPSR, acronimul său francez.

„Kabore și-a dat demisia și ar fi ținut într-un «loc sigur» din țară”

Președintele statului Burkina Faso, Roch Kabore, a demisionat, au declarat pentru Reuters patru surse politice și de securitate.

Kaboré a transmis, luni după-amiază, un scurt mesaj pe contul său de Twitter.

„Acestea sunt vremuri dificile pentru națiunea noastră. Trebuie să protejăm câștigurile noastre democratice, chiar în acest moment. Îi invit pe cei care au luat armele în mână să le depună în interesul națiunii. Prin dialog și ascultare trebuie să ne rezolvăm contradicțiile. RK”, se arată în mesajul postat, luni după-amiază, pe Twitter, de către Roch Kaboré.

Lovitura de stat a fost anunțată, luni, la televiziunea de stat de către căpitanul Sidsore Kader Ouedraogo. În cadrul aceluiași context, acesta l-a prezentat pe locotenent-colonelul Paul-Henri Damiba drept noul lider al Burkinei Faso, informează CNN.

Damiba a fost promovat în decembrie de către Kaboré în funcția de comandant al celei de-a treia regiuni militare a țării, care este responsabilă de securitatea în capitala Ouagadougou, potrivit Reuters.

În declarația televizată nu s-a făcut nicio mențiune cu privire la locul unde se află Kabore. Președintele nu a mai fost văzut în public de când au izbucnit luptele duminică în jurul palatului prezidențial din Ouagadougou.

Unul dintre liderii armatei a declarat că Roch Kabore a demisionat și este ținut într-un „loc sigur” în țara din Africa de Vest, potrivit CNN. Acesta a spus că soldații sunt supărați pe modul în care guvernul a gestionat atacurile jihadiste din țară și crede că Burkina Faso este mai bine sub conducere militară.

Protestatarii au ieșit duminică în stradă și au sprijinit mișcările forțelor armate. Guvernul a decretat stare de asediu până la noi ordine și a închis școlile timp de două zile.

Kabore s-a confruntat cu valuri de proteste în ultimele luni, pe fondul frustrării legate de uciderea civililor și a soldaților de către militanți, dintre care unii au legături cu Statul Islamic și Al Qaeda.