•  Armata americană a doborât balonul spion chinez în largul coastei de est, afirmă un oficial american. 
  • Preşedintele Joe Biden a aprobat doborârea balonului, a declarat acelaşi oficial american pentru CNN.

UPDATE 08.00

China și-a exprimat puternica nemulțumire și protestul față de decizia Statelor Unite de a doborî balonul său la mare altitudine, acuzând reacția exagerată și încălcarea gravă a practicilor internaționale.

China a cerut în mod clar Statelor Unite să gestioneze situația în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesională și reținută. Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a declarat, de asemenea, că balonul nu va reprezenta o amenințare militară sau personală pentru personalul de la sol”, scrie în comunicat.

UPDATE

Eforturile de recuperare sunt în curs de desfășurare în largul coastei din apropierea locului unde a fost doborât balonul

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

Eforturile de recuperare sunt în curs de desfășurare în largul coastei Carolinei, unde balonul suspectat de spionaj chinezesc a fost doborât de armata americană, a declarat sâmbătă un oficial american.

Metoda specifică de doborâre a balonului este încă neclară, dar ordinul a fost dat de președintele Joe Biden și a fost prezentat și susținut de conducerea militară, potrivit oficialului.

Cheia a fost aducerea balonului deasupra oceanului, a precizat oficialul.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Marina şi Paza de Coastă sunt în aşteptare, dacă va fi necesar, pentru eventuale eforturi de recuperare, a declarat un oficial al apărării pentru CNN înainte de doborârea balonului. Balonul a fost observat pentru prima dată deasupra statului Montana la începutul acestei săptămâni şi a călătorit prin mijlocul ţării, urmând modelele meteorologice, înainte de a părăsi Statele Unite sâmbătă.

Înainte ca balonul să fie doborât, Administraţia Federală a Aviaţiei a emis o interdicţie de aterizare pentru aeroporturile din Wilmington, Carolina de Nord, Charleston, Carolina de Sud, şi Myrtle Beach, Carolina de Sud. De asemenea, FAA a restricţionat spaţiul aerian din apropierea Myrtle Beach „pentru a sprijini Departamentul Apărării într-un efort de securitate naţională”.

Anterior, sâmbătă, Biden declarase reporterilor din Syracuse, New York, că administraţia sa „va avea grijă” de balon, când a fost întrebat de CNN dacă SUA îl vor doborî. El a discutat opţiunile cu şefii militari de când a fost informat marţi despre balon.

Vineri, Pentagonul a declarat că balonul nu reprezenta o ameninţare militară sau politică.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că balonul a intrat accidental în spaţiul aerian al SUA. Dar Departamentul de Stat a declarat că prezenţa balonului deasupra teritoriului american a fost „o încălcare clară a suveranităţii noastre, precum şi a dreptului internaţional, şi este inacceptabil că acest lucru s-a întâmplat”.

Descoperirea balonului l-a determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să îşi amâne mult aşteptata vizită diplomatică în China, afirmând că incidentul „a creat condiţiile care subminează scopul călătoriei”.