•  Armata americană a doborât balonul spion chinez în largul coastei de est, afirmă un oficial american. 
  • Preşedintele Joe Biden a aprobat doborârea balonului, a declarat acelaşi oficial american pentru CNN.

UPDATE 08.00

China și-a exprimat puternica nemulțumire și protestul față de decizia Statelor Unite de a doborî balonul său la mare altitudine, acuzând reacția exagerată și încălcarea gravă a practicilor internaționale.

China a cerut în mod clar Statelor Unite să gestioneze situația în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesională și reținută. Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a declarat, de asemenea, că balonul nu va reprezenta o amenințare militară sau personală pentru personalul de la sol”, scrie în comunicat.

UPDATE

Eforturile de recuperare sunt în curs de desfășurare în largul coastei din apropierea locului unde a fost doborât balonul

Recomandări

KENNEDY A VORBIT CU TRUMP
MESSI NU MAI JOACĂ ÎN MLS ALL-STAR GAME
TRUMP SCOATE COLȚII LA KAMALA
COLEGI DE APARTAMENT
CHEATLE RECUNOAȘTE EȘECUL
EPOCA ABUZURILOR PE INSTAGRAM

Eforturile de recuperare sunt în curs de desfășurare în largul coastei Carolinei, unde balonul suspectat de spionaj chinezesc a fost doborât de armata americană, a declarat sâmbătă un oficial american.

Metoda specifică de doborâre a balonului este încă neclară, dar ordinul a fost dat de președintele Joe Biden și a fost prezentat și susținut de conducerea militară, potrivit oficialului.

Cheia a fost aducerea balonului deasupra oceanului, a precizat oficialul.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Marina şi Paza de Coastă sunt în aşteptare, dacă va fi necesar, pentru eventuale eforturi de recuperare, a declarat un oficial al apărării pentru CNN înainte de doborârea balonului. Balonul a fost observat pentru prima dată deasupra statului Montana la începutul acestei săptămâni şi a călătorit prin mijlocul ţării, urmând modelele meteorologice, înainte de a părăsi Statele Unite sâmbătă.

Înainte ca balonul să fie doborât, Administraţia Federală a Aviaţiei a emis o interdicţie de aterizare pentru aeroporturile din Wilmington, Carolina de Nord, Charleston, Carolina de Sud, şi Myrtle Beach, Carolina de Sud. De asemenea, FAA a restricţionat spaţiul aerian din apropierea Myrtle Beach „pentru a sprijini Departamentul Apărării într-un efort de securitate naţională”.

Anterior, sâmbătă, Biden declarase reporterilor din Syracuse, New York, că administraţia sa „va avea grijă” de balon, când a fost întrebat de CNN dacă SUA îl vor doborî. El a discutat opţiunile cu şefii militari de când a fost informat marţi despre balon.

Vineri, Pentagonul a declarat că balonul nu reprezenta o ameninţare militară sau politică.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că balonul a intrat accidental în spaţiul aerian al SUA. Dar Departamentul de Stat a declarat că prezenţa balonului deasupra teritoriului american a fost „o încălcare clară a suveranităţii noastre, precum şi a dreptului internaţional, şi este inacceptabil că acest lucru s-a întâmplat”.

Descoperirea balonului l-a determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să îşi amâne mult aşteptata vizită diplomatică în China, afirmând că incidentul „a creat condiţiile care subminează scopul călătoriei”.