• Armata SUA a lansat un atac cu dorna împotriva Statului Islamic.
  • Operațiunea a avut loc într-o provincie afgană, la granița cu Pakistanul.
  • SUA se așteaptă la mai multe conflicte cu talibanii.

Statele Unite au lansat, sâmbătă, un atac cu dronă, ucigând aparent un „planificator” al organizaţiei Stat Islamic al Khorasan (ISIS-K), gruparea care a revendicat atacul de joi de la aeroportul din Kabul.

Printre cei 92 de morți în explozia sinucigașă de joi, revendicată de filiala afgană a Statului Islamic, se numără 13 membri ai serviciilor americane, fiind cel mai letal incident pentru trupele americane din Afganistan din ultimul deceniu, potrivit Reuters.

„Indicațiile inițiale sunt că am ucis ținta. Nu avem cunoștință de victime civile. Atacul aerian fără pilot s-a produs în provincia Nangarhar din Afghanistan. Din primele informaţii, am ucis ţinta vizată”, a declarat armata americană într-un comunicat, referindu-se la atacul cu dronă din cursul nopții.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Comandamentul Central al SUA a precizat că atacul a avut loc în provincia Nangarhar, la est de Kabul și la granița cu Pakistanul. Acesta nu a precizat dacă ținta are legătură cu atacul de la aeroport.

111.000 de persoane evacuate în ultimele două zile

Casa Albă a declarat că următoarele zile vor fi probabil cele mai periculoase din operațiunea americană de evacuare, despre care Pentagonul a declarat că a scos din Afganistan aproximativ 111.000 de persoane în ultimele două săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Statele Unite consideră că există în continuare amenințări „specifice și credibile” împotriva aeroportului, după atentatul cu bombă la una dintre porțile acestuia.

„Cu siguranță suntem pregătiți și ne așteptăm la viitoare tentative”, a declarat Kirby reporterilor la Washington. „Monitorizăm aceste amenințări, foarte, foarte specific, practic în timp real”.

Ambasada SUA din Kabul i-a avertizat pe americani să evite să călătorească pe aeroportul din Kabul din cauza amenințărilor la adresa securității și a spus că cei care se află la porțile acestuia ar trebui să plece imediat.