• În timp ce poliția continuă să tragă în protestatari, Ari Ben-Menashe declară că acțiunea generalilor a fost „înțeleasă greșit”.
  • Ben-Menashe susține că „tulburările nu sunt atât de răspândite” și că mișcarea de protest nu este susținută de majoritatea oamenilor din Myanmar.
  • O alianță a sindicatelor muncitorești a cerut azi o grevă extinsă la nivel național, cu intenția de a provoca „închiderea completă” a economiei țării, pentru a anula lovitura de stat militară.

Acuzată de crime împotriva umanității, de preluarea ilegală a puterii și de împușcarea protestatarilor, armata din Myanmar încearcă să își mențină o imagine bună în capitalele străine, recrutând pentru lobby un fost agent de informații israelian, cunoscut pentru susținerea unor clienți controversați, scrie The Guardian.

Cine este agentul PR al armatei din Myanmar?

Ari Ben-Menashe, un lobbist israeliano-canadian născut în Teheran, a fost angajat săptămâna aceasta de armata din Myanmar (Tatmadaw) pentru a „ajuta la explicarea situației reale din țară”, potrivit unui acord de consultanță citat de canalul de știri Foreign Lobby.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Un fost traficant de arme, Ben-Menashe, a lucrat, printre altele, pentru dictatorul zimbabwean Robert Mugabe, pentru junta militară din Sudan și pentru candidați la președinție din Venezuela, Tunisia și Kârgâzstan.

Ben-Menashe, în vârstă de 69 de ani, a devenit pentru prima dată cunoscut în SUA când a afirmat că Ronald Reagan, candidat la președinție la acel moment, a conspirat cu revoluționarii iranieni, pentru a nu fi eliberați ostaticii americani în timpul campaniei sale electorale din 1980 împotriva lui Jimmy Carter.

Numele său a apărut și în rapoarte care susțineau că a contribuit la intermedierea vânzărilor de arme în afacerea Iran-Contra, în care înalți oficiali americani au vândut arme Republicii Islamice Iran pentru a finanța un război secret împotriva grupurilor de stânga din America Latină.

În Marea Britanie, el a fost sursa unei afirmații potrivit căreia editorul Robert Maxwell ar fi fost agent Mossad. Robert Maxwell a respins cererea și l-a dat în judecată, dar a murit înaintea judecării cazului.

Încercările lui Ben-Menashe de a reabilita imaginea generalilor

Ben-Menashe a confirmat angajarea sa de către armată în interviuri date presei, susținând că i se plătește „o sumă mare” și că va primi un bonus dacă vor fi ridicate sancțiunile militare împotriva liderilor militari din Myanmar.

Ben-Menashe a declarat că firma sa de consultanță politică, Dickens & Madson Canada, a fost angajată de generalii din Myanmar pentru a-i ajuta să comunice cu SUA și cu alte țări, care, spune el, au „interpretat greșit” acțiunea acestora.

Unul dintre mesajele pe care le promovează este că liderul civil al țării, Aung San Suu Kyi, pe care armata a arestat-o în lovitura de stat din 1 februarie, a jucat un rol mai mare decât s-a cunoscut anterior, într-o campanie violentă de represiune împotriva populației rohingya și a permis țării să ajungă în sfera de influență a Chinei.

O misiune ONU de investigare a presupuselor atrocități i-a incriminat însă pe liderii armatei din Myanmar ca fiind responsabili de planificarea și punerea în practică a actelor de violență.

Acordul cu problematicul agent PR a apărut în timp ce în țară continuau protestele împotriva loviturii de stat a armatei în mai multe orașe din Myanmar, după o seară de raiduri împotriva unor presupuși disidenți și a liderilor unei mișcări de răzvrătire civilă, printre care se află unii dintre diplomații de vârf ai țării și alți funcționari publici.

Sursă: Profimedia

Poliția a folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante împotriva protestatarilor din orașul principal al țării, Yangon, și din alt oraș, Lashio.

Un oficial al partidului lui Aung San Suu Kyi a murit în timp ce se afla în custodia poliției. Cauza morții lui Khin Maung Latt nu este cunoscută, dar Reuters a văzut o fotografie a corpului acestuia, cu o cârpă pătată de sânge în jurul capului.

O alianță a sindicatelor muncitorești a cerut azi o grevă extinsă la nivel național, cu intenția de a provoca „închiderea completă, extinsă” a economiei țării, în încercarea de a anula lovitura de stat militară.

În interviuri date în acest week-end, el a susținut că armata a lansat lovitura de stat din 1 februarie pentru a împiedica guvernul condus de civili să permită o și mai mare influență a Chinei asupra țării. „Ei nu vor să fie o marionetă a chinezilor”, a spus fostul agent pentru Reuters.

Afirmația lui Ben-Menashe pare a fi o încercare de a poziționa junta alături de guverne represive din alte părți ale lumii, precum cel din Egipt, care se bucură de patronajul occidental ca bastioane autoproclamate împotriva extremismului sau ca aliați de încredere împotriva creșterii influenței chineze.

Ben-Menashe a declarat pentru Reuters că junta ar putea dovedi că votul din noiembrie a fost trucat și că minoritățile etnice au fost împiedicate să voteze, dar nu a furnizat nicio dovadă în acest sens. Observatorii electorali au declarat că nu au existat nereguli majore.

El a spus că în cele două vizite pe care le-a efectuat în țară după lovitura de stat, a constatat că „tulburările nu sunt atât de răspândite”, iar majoritatea oamenilor din Myanmar nu susțin mișcarea de protest.

Ben-Menashe a mai spus și că poliția se ocupă de proteste, nu armata, în pofida fotografiilor și filmărilor soldaților înarmați de la demonstrații.