Armata din Myanmar a arestat 18 cadre medicale care ar fi tratat pacienți membri ai unor „organizații teroriste”, a anunțat miercuri un cotidian de stat, făcând referire la grupări scoase în afara legii de junta instalată la putere în februarie, potrivit Reuters.

Trupele au operat arestările în timpul unui raid efectuat luni la o biserică din Loikaw, în estul statului Kayah, unde au descoperit 48 de pacienți care primeau tratament. Dintre aceștia, șapte sufereau de COVID-19.

„S-a aflat că li se acordau tratamente medicale neoficial persoanelor rănite și pacienților din organizațiile teroriste”, a declarat Global New Light of Myanmar, purtătorul de cuvânt al juntei.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Nu au fost menționate numele organizațiilor. Cei 18 medici arestați vor fi tratați în conformitate cu legea.

Sistemul de sănătate din Myanmar este aproape în colaps de la răsturnarea de către militari a guvernului ales, la 1 februarie.

Numeroase cadre medicale s-au alăturat unei mișcări de nesupunere civică și au refuzat să lucreze în spitalele administrate de armată în semn de protest față de juntă.

Mai multe unități şi cadre medicale au fost ținta unor acţiuni ale forţelor de Securitate.

Armata a făcut apel la medici să se întoarcă la muncă.

Unii dintre cei patru medici, patru asistente medicale și 10 asistenți medicali arestați la biserică au mai fost în trecut acuzați de incitare din cauza refuzului lor de a lucra.

Aproape 1.300 de civili au fost uciși și peste 10.000 arestați de la lovitura de stat, potrivit Asociației de asistență pentru deținuții politici (AAPP) din Myanmar.

Armata a respins datele AAPP, care au fost preluate de Organizația Națiunilor Unite, şi le acuză de părtinire. Un purtător de cuvânt al juntei a declarat săptămâna trecută că 200 de soldați au fost uciși în timpul conflictelor.