Armata din Sudan lansează un atac asupra capitalei Khartoum. ONU o numește una dintre cele mai grave crize umanitare din lume

Armata din Sudan a lansat o ofensivă majoră împotriva puternicului grup paramilitar pe care îl combate în războiul civil din țară, vizând zone din capitală pe care le-a pierdut la începutul conflictului, conform BBC.

Joi, forțele guvernamentale au bombardat bazele Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) din capitala Khartoum și din Bahri, la nord de aceasta.

Sudanul este implicat într-un război de când armata și RSF au început o luptă crâncenă pentru putere în aprilie 2023, ducând la ceea ce ONU a numit una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Până la 150.000 de persoane au fost ucise în conflict, în timp ce peste 10 milioane de oameni – aproximativ o cincime din populație – au fost forțați să își părăsească locuințele.

Escaladarea militară are loc în ciuda eforturilor conduse de SUA de a intermedia o încetare a focului, care este discutată în marja Adunării Generale a ONU din această săptămână. Locuitorii capitalei au declarat că atacurile de artilerie și aeriene au început peste noapte și s-au intensificat în zori.

Numeroase relatări au declarat că armata a traversat poduri cheie peste râul Nil – care au separat zonele controlate de guvern în Omdurman de regiunile controlate de RSF. RSF a susținut că a respins încercările, dar au fost raportate zgomote de ciocniri și coloane de fum provenind din locații din centrul Khartoum.

De la începutul războiului, paramilitarii au controlat aproape toată capitala. Progresele de joi par a fi primul efort semnificativ al guvernului din ultimele luni pentru a recâștiga o parte din teritoriu.

Vorbind ulterior în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York, liderul de facto al Sudanului, generalul Abdel Fattah al-Burhan, a declarat că sprijină eforturile de a pune capăt războiului, dar numai dacă acestea pun capăt ocupării de către RSF a teritoriului sudanez.

ONU a făcut apel la acțiuni „imediate” pentru protejarea civililor și încetarea luptelor. ONU afirmă că, de la începutul lunii septembrie, a documentat cel puțin 78 de decese ale civililor ca urmare a bombardamentelor de artilerie și a atacurilor aeriene în zona Khartoum.

Majoritatea luptelor cele mai dure și mai intense au avut loc în regiuni puternic populate. Ambele părți s-au acuzat reciproc de bombardarea fără discernământ a zonelor civile.

Jumătate din cele 10 milioane de persoane care și-au părăsit casele sunt copii, în timp ce cel puțin două milioane au căutat protecție în țările vecine. De asemenea, ONU a numit Sudanul „cea mai mare criză a foametei din lume”. Există temeri legate de o foamete generalizată, deoarece oamenii nu au putut cultiva nimic.

Au existat, de asemenea, avertismente cu privire la un posibil genocid împotriva nearabilor în regiunea Darfur din vest. O epidemie de holeră face ravagii în întreaga țară – peste 430 de persoane au murit din cauza acestei boli ușor de tratat în ultima lună, a declarat miercuri Ministerul Sănătății.

Însă asigurarea tratamentului în aceste zone afectate este extrem de complicată din cauza conflictului.

Exit mobile version