Armata israeliană a eliberat un spital din nordul Gazei

Israelul și-a retras forțele dintr-un complex de spitale din nordul Gazei, la o zi după ce l-au asaltat, iar Ministerul Sănătății din enclava palestiniană a raportat că trupele au reținut zeci de medici și pacienți. În ziua de vineri, forțele israeliene au intrat în spitalul Kamal Adwan, unul dintre cele trei centre medicale aflate în dificultate din zonă, și au staționat forțe în afara acestuia, scrie Arab News.

Potrivit medicilor, cel puțin 44 din cei 70 de angajați ai spitalului au fost reținuți, iar ulterior armata a eliberat 14 dintre ei, inclusiv directorul spitalului. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a refuzat să comenteze aceste informații.

Medici au raportat că doi copii au murit în unitatea de terapie intensivă după ce focul israelian a lovit generatoarele și stația de oxigen. Personalul medical a refuzat ordinele armatei de a evacua spitalul sau de a lăsa pacienții nesupravegheați. Înainte de raid, spitalul avea cel puțin 600 de persoane, inclusiv pacienți și însoțitori.

„Siguranța și viețile pacienților rămași în spital fără personal medical și medicamente necesare sunt acum în pericol”, a declarat Marwan Al-Hams din Ministerul Sănătății. Trei asistente medicale au fost rănite în timpul raidului, iar trei ambulanțe au fost distruse.

Pe de altă parte, atacurile aeriene israeliene asupra orașelor Jabalia, Beit Hanoun și Beit Lahiya din nordul Gaza au dus la moartea a aproximativ 800 de oameni în timpul unei ofensive de trei săptămâni. Israel susține că forțele sale s-au întors în nordul Gazei pentru a elimina luptătorii Hamas care s-au regrupat acolo.

Un oficial Hamas, Basem Naim, a declarat că incursiunile Israelului în nordul Gazei și asaltul spitalului Kamal Adwan reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar, pe care nu ar fi putut-o comite fără „protecția țărilor occidentale”.

Israel acuză în mod constant Hamas că folosește populația civilă și proprietățile, inclusiv spitale și moscheile, în scopuri militare, ceea ce Hamas neagă. În plus, armata israeliană a anunțat că a extins zona umanitară desemnată Al-Mawasi din sudul Gazei, unde a cerut palestinienilor să se refugieze.

Separat, forțele israeliene au omorât un membru Hamas în timpul unei raid în orașul Tulkarm, în Cisiordania. Ministerul Sănătății Palestinian a identificat bărbatul decedat ca fiind Islam Jamil Awda, în vârstă de 29 de ani. Violentele au crescut în Cisiordania de la începutul războiului Hamas-Israel din Gaza, cu sute de palestinieni și câțiva israelieni fiind uciși în confruntări.

Atacul Hamas din 7 octombrie 2023 a dus la moartea a aproximativ 1,200 de oameni și la răpirea a circa 250 de ostatici. Numărul total de decese în urma campaniei de retaliere a Israelului în Gaza se apropie de 43,000, în condițiile în care enclava dens populată este în ruine.

Exit mobile version