• Armata israeliană a anunțat o „pauză tactică în activitatea militară”.
  • Armata a spus că pauza va începe în zona Rafah la ora 8 dimineața și va rămâne în vigoare până la ora 19:00.
  • Pauza are ca scop accesul liber al camioanelor de ajutor pentru a ajunge la trecerea Kerem Shalom.

Armata israeliană a anunțat o „pauză tactică în activitatea militară” zilnică în partea de sud a Fâșiei Gaza, pentru a permite livrarea unor cantități majore de ajutor umanitar, pe fondul criticilor internaționale tot mai mari la adresa ofensivei sale de acolo, scrie The Guardian.

Armata a spus că pauza va începe în zona Rafah la ora 8 dimineața și va rămâne în vigoare până la ora 19:00. S-a spus că pauza va avea loc în fiecare zi până la noi ordine.

Pauza are ca scop accesul liber al camioanelor de ajutor pentru a ajunge la trecerea Kerem Shalom, controlată de Israel, din apropiere, principalul punct de intrare pentru ajutoarele primite, și să călătorească în siguranță către autostrada Salah a-Din, un drum principal nord-sud, pentru a livra provizii altor persoane. Aceasta a spus că pauza a fost discutată cu ONU și cu agențiile internaționale de ajutor. Punctul de trecere a suferit un blocaj de când trupele terestre israeliene s-au mutat în Rafah la începutul lunii mai.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Anunțul a venit la scurt timp după ce armata a declarat că alți doi soldați israelieni au fost uciși în nordul Gazei sâmbătă, în plus față de opt uciși într-o explozie care a cuprins vehiculul lor blindat în Rafah în aceeași zi.

Pierderile, printre cele mai grele pentru armată de când și-a început ofensiva la sol în Gaza pe 27 octombrie, vor alimenta probabil apelurile tot mai mari pentru încetarea focului și vor spori furia poporului israelian față de scutirile ultraortodocșilor de la armată.

Cel puțin 19 palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene din Gaza sâmbătă. Cel puțin 37.296 au fost uciși de la începutul ofensivei israeliene pe teritoriu, se crede că alți mii de oameni sunt îngropați sub dărâmături și zeci de mii de răniți. Ofensiva militară de opt luni a Israelului împotriva grupării militante Hamas a aruncat Gaza într-o criză umanitară, ONU raportând foamete pe scară largă, în timp ce Israelul a blocat livrarea ajutoarelor și a întrerupt rezervele de apă. Comunitatea internațională a cerut Israelului să permită mai mult ajutor.

Din 6 mai până pe 6 iunie, ONU a primit în medie 68 de camioane de ajutor pe zi, potrivit cifrelor biroului umanitar al ONU, cunoscut sub numele de OCHA. Aceasta a fost în scădere de la 168 pe zi în aprilie și cu mult sub cele 500 de camioane pe zi despre care grupurile de ajutor spun că sunt necesare. Fluxul de ajutoare în sudul Gazei a scăzut exact pe măsură ce nevoia umanitară a crescut. Peste 1 milion de palestinieni, dintre care mulți fuseseră deja strămutați, au fugit din Rafah după invazie, înghesuindu-se în alte părți din sudul și centrul Gazei. Cei mai mulți trăiesc acum în tabere de corturi, folosind tranșee ca latrine, cu canalizare deschisă pe străzi.

Cogat, organismul militar israelian care supraveghează distribuirea ajutorului în Gaza, susține că nu există restricții la intrarea camioanelor. Se spune că peste 8.600 de camioane de toate felurile, atât de ajutor umanitar, cât și cele comerciale, au intrat în Gaza de la toate punctele de trecere între 2 mai și 13 iunie, în medie de 201 pe zi. Dar o mare parte din acest ajutor s-a adunat la puncte de trecere și nu a ajuns la destinația finală.

Un purtător de cuvânt al Cogat, Shimon Freedman, a declarat că este vina ONU că mărfurile sale s-au stivuit pe partea Gaza a Kerem Shalom. El a spus că agențiile au „probleme logistice fundamentale pe care nu le-au rezolvat”, în special o lipsă de camioane.

ONU neagă astfel de acuzații. Luptele dintre Israel și Hamas reprezintă un pericol prea mare, motiv pentru care camioanele ONU nu se pot deplasa în interiorul Gazei, la Kerem Shalom, care se află chiar lângă granița cu Israel.

De asemenea, se spune că ritmul livrărilor a fost încetinit, deoarece armata israeliană trebuie să autorizeze șoferii să se deplaseze la fața locului, un sistem despre care Israelul spune că a fost conceput pentru siguranța șoferilor. Din cauza lipsei de securitate, camioanele de ajutor în unele cazuri au fost, de asemenea, jefuite de mulțimi în timp ce se deplasau de-a lungul drumurilor din Gaza.

Noul aranjament urmărește să reducă nevoia de coordonare a livrărilor, oferind o fereastră neîntreruptă de 11 ore în fiecare zi pentru ca aceste camioane să intre și să iasă. Nu e clar dacă armata va asigura securitatea camioanelor care transportă ajutorul umanitar, în timp ce se deplasează de-a lungul autostrăzii.

Citește și