• Agresivitatea maritimă a Chinei a devenit o preocupare majoră pentru armata japoneză
  • Armata terestră a Japoniei nu a mai efectuat astfel de exerciții din anul 1993, după încheierea Războiului Rece.
  • Va fi prima dată când forțele terestre japoneze vor desfășura exerciții la care participă și armata franceză.

Forțele terestre japoneze au declarat că vor desfășura exerciții la nivel național, în care sunt implicate toate unitățile armatei, eveniment unic în ultimele trei decenii, în încercarea de a spori descurajarea și de a-și consolida capacitățile, scrie The Japan Times.

Exercițiile, care sunt planificate să aibă loc între lunile septembrie și noiembrie în toată țara, sunt motivate de agresivitatea maritimă a Chinei, care a devenit o preocupare majoră de securitate regională.

Armata terestră a Japoniei, care are în jur de 140.000 de soldați, a mai efectuat astfel de exerciții în anul 1993, după încheierea Războiului Rece.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Japonia încearcă să consolideze abilitatea forțelor armate ale țării de a apăra insulele îndepărtate în fața acțiunilor maritime intensificate ale Chinei, în special în jurul insulelor Senkaku.

În februarie, China, care revendică insulele nelocuite, aflate sub control japonez, a adoptat o lege care permite pazei sale de coastă să folosească arme împotriva navelor străine despre care crede că intră ilegal în apele sale.

De atunci, Japonia s-a consultat cu Statele Unite și cu alte țări cu privire la eventualitatea ca China să devină mai agresivă în mările Chinei de Sud și de Est.

Joi, reprezentanții armatei terestre a Japoniei au spus că din luna mai vor organiza un exercițiu comun cu Corpul de Marină al SUA și armata franceză, pe teritoriul Japoniei. Va fi prima dată când forțele terestre japoneze vor desfășura exerciții în Japonia, la care participă armata franceză.

În ultima perioadă Japonia își intensifică eforturile de a-și consolida cooperarea în domeniul apărării nu numai cu aliatul său, SUA, ci și cu alte țări. În comunicat se precizează că forțele celor trei țări se vor angaja în exerciții de război urban.