• Zelenski a confirmat că trupele ruseşti au lansat o nouă ofensivă în sectorul Harkov.
  • 1.700 de ucraineni au fost evacuați din zonă pentru a fi feriți de valurile de atacuri aeriene cu rachete.
  • Rusia a făcut progrese, cu între 30.000 și 50.000 de soldați în zonă.

Forțele rusești susțin că au capturat cinci sate în noua ofensivă militară, lansată vineri dimineață, în Ucraina. Acestea se află în „zona gri” de la granița regiunii ucrainene Harkov cu Rusia. Președintele Volodimir Zelenski a transmis că se dau lupte grele în Strilecha și Pletenivka, pe care rușii susțin că deja le-au capturat, precum și în alte cinci sate din regiune. 1.700 de ucraineni au fost evacuați din zonă pentru a fi feriți de valurile de atacuri aeriene cu rachete și drone rusești.

Ministerul rus al apărării a transmis ieri că a ocupat câteva sate, informație neconfirmată însă de autoritățile ucrainene, dar susținută atât de jurnaliști ucraineni cât și de jurnaliștii străini care transmit din zona de conflict. Președintele Zelenski a spus ieri seară că sunt într-adevăr lupte intense în unele sate din regiunea Harkov. Se pare că în acest moment potrivit rapoartelor situației din câmpul de luptă, forțele rusești desfășoară operațiuni ofensive relativ limitate de-a lungul graniței ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov.

Au înregistrat câștiguri tactice semnificative în zonele mai puțin apărate de ucraineni, însă numărul de forțe rusești care sunt implicate în aceste operațiuni și al celor care sunt dislocate de-a lungul graniței în nord-estul Ucrainei, a indicat faptul că Rusia nu urmărește o operațiune la scară largă acum pentru a încercui și captura eventual orașul Harkov.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

De altfel vorbim despre o zonă deja declarată zona gri, o zonă contestată în care în porturile ucrainene nu aveau poziții bine stabilite. Odată ce forțele rusești vor încerca însă să se apropie de sate mai mari, probabil se vor înregistra atacuri mai intense. Rusia se apropie oricum destul de mult de Harkov și acum și nu ar trebui să mai înainteze prea mult pentru a putea să amenințe orașul.

Citește și