• Armata americană are o istorie bogată în astfel de activități
  • Americanii capturează deseori sisteme străine pentru a le analiza și a se antrena împotriva lor
  • Rusia spune că scurgerea de informații ar fi limitată

Armata americană a scos din Libia un sistem de apărare cu rachete Pantsir-S1, fabricat de ruși, pe care l-a capturat anul trecut, informează The Drive.

Operațiunea a avut scopul imediat de a împiedica grupările militare teroriste să intre în posesia acestuia, însă specialiștii spun că americanii pot obține beneficii clare din capturarea sistemului pe care Rusia îl folosește și îl exportă la scară largă.

Publicația The Times a vorbit prima oară despre această misiune, care a avut loc în 2020. Atunci, forțele americane au transportat sistemul antiaerian de lângă Tripoli la baza Ramstein din Germania.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Sistemul Pantsir-S1 poate lansa rachete către ținte aflate la 20 de mile distanță și la altitudini de până la 15.000 de metri, în funcție de tipul amenințării. Acesta este realizat pentru a doborî rachete, drone și chiar muniție aer-sol.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu sistemul capturat Pantsir-S1 după ce a ajuns în Germania. Folosind site-urile de monitorizare a zborurilor, s-a constatat că aeronava care a transportat inițial sistemul de apărare rusesc la baza Ramstein a mai efectuat câteva zboruri către Libia, cu cel puțin o oprire în Turcia, înainte să se reîntoarcă definitiv la baza din Charleston.

Așa cum au declarat inițial, americanii au transportat sistemul de apărare în afara Libiei de teama potențialelor grupări militare, care ar fi putut pune mâna pe el. Totuși, anumite voci spun că sistemul ar fi trebuit distrus, dar importanța informațiilor care pot fi obținute în urma analizării acestuia de către americani este mult mai mare.

„Un oficial rus a declarat că Moscova știe despre această operațiune a americanilor, iar scurgerea de informații despre sistemul de apărare ar fi limitată, pentru că SUA a avut acces la același sistem în Emiratele Arabe Unite”, scria The Times.

Totuși, oficialii din Emiratele Arabe Unite nu au permis niciodată americanilor o analiză amănunțită asupra sistemului, astfel că armata SUA ar putea obține avantaje serioase de pe urma capturării.