• Avionul doborât – 60km în interiorul spațiului aerian armean
  • Aproximativ 100 de soldați și civili au murit în cele 3 zile de lupte
  • Caucazul, al treilea front pentru un conflict ruso-turc?

Ministrul Armeniei de externe a declarat că pilotul avionului SU-25, de origine sovietică, a murit după ce a fost doborât de un F-16 al Turciei în spațiul aerian armean, relatează BBC.

Ce s-a întâmplat cu avionul ?

Turcia neagă acuzațiile, dar se cunoaște faptul că sprijină Azerbaidjanul în acest conflict. Azerii au declarat în nenumărate rânduri că nu dețin avioane F-16. Cu toate acestea, deține Turcia. Nici o evidență materială nu a fost dezvăluită de către armeni. Azerii au cerut Armeniei să aducă dovezi pentru aceste acuzații.

3 zile și 3 nopți de înfruntări

Aproximativ 100 de oameni au murit în cele 3 zile de lupte pentru regiunea muntoasă.
Enclava este recunoscută internațional ca parte din Azerbaidjan, dar a fost condusă de etnici armeni de la declararea independenței.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?

Armenia și Azerbaidjan se acuză reciproc de startul conflictului. Nu este un secret faptul că Turcia îi susține pe „frații azeri”, așa cum a declarat chiar Erdogan.

Totuși, Rusia, care are o bază militară în Armenia, dar este și în relații bune cu Azerbaidjanul a cerut imediat încetarea conflictului.

Rusia este cheia pentru armistițiu

Relațiile dintre Turcia și Azerbaidjan au fost mereu bune. Liderii politici se descriu adesea ca „o națiune, două state” datorită similitudinii culturale și lingvistice. Turcia și-a închis granița cu Armenia în 1993 ca gest de suport față de azeri.

Nu se știe încă dacă Azerbaidjanul a beneficiat de experți în domeniu, drone și avioane din partea Turciei, așa cum acuză Armenia.

Totuși, Rusia are un pact de apărare reciprocă cu armeni. Turcii sunt deja în tabere opuse cu Rusia în 2 conflicte – Siria si Libia- iar Caucazul ar putea deveni un nou front.

A fi împotriva Rusiei poate fi prea riscant pentru Turcia din punct de vedere economic si militar. De menționat că rușii sunt principalii furnizori de energie pentru turci, precum și un partener comercial foarte important