• Armenia și Azerbaidjan sunt la un pas de război
  • Armenia a decretat legea marțială
  • Țările se acuză că au atacat civilii din Nagorno Karabah
  • Este un conflict vechi de zeci de ani

Armenia și Azerbaidjan sunt la un pas de război. Două elicoptere și trei drone ale Azerbaidjanului au fost doborâte de armata armeană în regiunea separatistă Nagorno Karabah. Armenia a decretat legea marțială după aceste incidente și a ordonat mobilizarea întregii armate.

Zona este disputată de 40 de ani de cele două țări. Oficial, Nagorno Karabah aparține de Azerbaijan, dar este controlată de etnici armeni. Purtătorul de cuvânt al președintelui azer spune că sunt morți și răniți în rândul populației civile.

Pe Twitter au apărut imagini cu tancuri armene în capitala regiunii separatiste. Analistul de politică externă Iulian Chifu ne explică.

Iulian Chifu, analist de politică externă: ”E un episod care marchează nemultumirile Azerbadjanului pentru faptul că în regiunea Nagorno Karabah au fost importați armeni din zona Siriei. Motiv pentru care dintr-o hârăială de frontieră, un schimb de focuri de la linia de contact dintre cele două părți, s-a ajuns la aceste tiruri care evident erau premeditate, inclusiv cu bombardarea Stepanakeetu-ului, care este capitala acestei regiuni Nagorno Karabah.”