• Premierul Armeniei spune că Azerbaidjanul a lansat un atact aerian împotriva Artsakh
  • Armenia a doborât două elicoptere și trei drone UAV și a distrus trei tancuri aparținând Azerbaidjanului
  • Oficialii Azerbaidjanului spun că iau măsuri de represalii în regiunea disputată

Noi tensiuni au izbucnit duminică între Armenia și Azerbaidjan, Erevanul anunțând că forțele azere au bombardat regiunea separatistă Nagorno-Karabakh iar Baku acuzând forțele armene de bombardarea pozițiilor militare și civile azere, conform Reuters.

Ministerul apărării din Armenia a declarat că un număr nespecificat de civili au fost uciși de forțele din Azerbaidjan.

Cele două țări au o dispută în privința regiunii Nagorno-Karabakh, care și-a declarat independența în timpul unui conflict izbucnit în momentul prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991.

Deși s-a convenit o încetare a focului în 1994, Azerbaidjanul și Armenia se acuză frecvent reciproc de atacuri în jurul regiunii Nagorno-Karabakh și de-a lungul frontierei.

Ministerul Apărării din Armenia a declarat că trupele sale au distrus trei tancuri și au doborât două elicoptere și trei vehicule aeriene fără pilot ca răspuns la un atac asupra unor ținte civile.

„Răspunsul nostru va fi proporțional, iar conducerea politico-militară din Azerbaidjan poartă întreaga responsabilitate pentru situație”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Ministerul armean de externe a mai spus că va exista un „răspuns politic și militar adecvat”.

„Rămânem puternici lângă armata noastră pentru a ne proteja patria de invazia azerilor”, a scris prim-ministrul armean Nikol Pashinyan pe Twitter.

Azerbaidjanul a respins declarația ministerului armean al apărării. Hikmet Hajiyev, consilier principal al președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a acuzat forțele armene de lansarea unor atacuri deliberate de-a lungul liniei frontului.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că Armenia a atacat așezările civile și pozițiile militare de-a lungul „liniei de contact”, un pământ al nimănui minat care separă forțele sprijinite de armeni de trupele azere din regiune.

Ministerul a spus că un număr de civili au fost uciși „ca urmare a bombardamentelor intensive” de către Armenia și că Azerbaidjanul a va riposta, lansând o „operațiune contraofensivă de-a lungul întregului front pentru a suprima activitatea forțelor armate din Armenia și pentru a asigura siguranța populației civile”.