• Armistitiţiul dintre Armenia şi Azerbaidjan a făcut linişte doar pe câmpul de luptă.
  • Locuitorii din Kalbajar pleacă și apoi își dau foc la case.
  • Regiunea Nagorno-Karabakh va fi controlată de forțele azere.

E departe liniștea dintre Armenia şi Azerbaidjan. Și asta o vede și Garo Dadevusyan şi familia lui. Decât să trăiască sub controlul trupelor azere îşi strânge lucrurile şi pleacă în Armenia. Nu înainte de a-și da foc casei unde s-au născut. „De acum vom rămâne fără casă. Nu ştim unde să mergem şi unde să trăim. Este foarte greu”, a reacționat un armean din Kalbajar.

Cu lacrimi în ochi, Garo a decis să-şi distrugă casa cu propriile mâini înainte. La fel fac şi alţi armeni din Kalbajar care preferă să nu lase nimic în calea forţelor azere. „La final vom arunca casa în aer şi îi vom da foc ca să nu lăasăm nimic musulmanilor”, a spus Garo Dadevusyan, locuitor din Kalbajar. Regiunea va fi administrată acum de Azerbaidjan, după cum spune armistiţiul semnat marţi, cu binecuvântarea Rusiei.

„De ce ne-a abandonat Putin?”

„După ce am trăit aici 21 de ani trebuie să plecăm. De ce ne-a abandonat Putin?”, a adăugat Garo Dadevusyan. Conflictul militar a izbucnit din nou pe 27 septembrie şi în câteva săptămâni a provocat mii de victime. Armistiţiul opreşte violenţele, dar nu garantează pacea între cele două ţări.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Armenia şi Azerbaijan îşi dispută de zeci de ani controlul asupra regiunii Nagorno-Karabakh. Azerbaidjanul vrea să-şi aducă înapoi cetăţenii evacuaţi din zonă în 1994. 60 de mii de azeri au părăsit regiunea Kalbajar de la începutul conflictului. Armenia trebuie să predea controlul unor zone din afara regiunii Nagorno-Karabakh, până la 1 decembrie.