• Artiștii trebuie să dea înapoi 41,5% din indemnizația primită în starea de urgență.
  • Guvernul anunța încă din martie 2020 că ajutorul de stat va fi impozitat.

Pandemia a pus la pământ multe industrii. Iar printre cei mai afectați de criză se numără și artiștii. Cu toate acestea, artiștii independenți de la noi trebuie să dea înapoi statului o parte din indemnizația primită în starea de urgență.

„Toate persoanele ale căror activități au fost întrerupte din cauza restricțiilor impuse de statul român în contextul pandemiei, au primit suma de 4.072 de lei, reprezentând 75% din salariul mediu brut pe economie. Ajutorul a fost acordat pentru a doua jumătate a lunii martie și pentru lunile aprilie și mai. Ministrul Muncii de la acea vreme, anunța că toți artiștii independenți sau alte tipuri de freelanceri vor primi suma respectivă, dar că va trebui să returneze taxele și impozitele”, a transmis Alina Dima, corespondent Aleph News.

Trebuie achitate până în luna martie a acestui an

„Artiștii care îsi desfășoară activitatea în calitate de persoane fizice sau persoane fizice autorizate, datorează la bugetul de stat impozitul aferent, CAS și CASS. Cumulate, toate aceste taxe și impozite ajung la un total de 41,5% din valoarea indemnizației brute. Trebuie achitate până în luna martie a acestui an. Problema este că guvernul nu a luat în calcul situația în care artiștii sau alte categorii de independenți au fost în imposibilitatea de a lucra și în restul anului 2020, dat fiind că multe dintre restricții au continuat și există și în prezent. Există și o petiție online semnată de peste 1000 de persoane, care atrage atenția asupra situației în care se află artiștii independenți”, a adăugat Alina Dima.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI