• Nathuram Godse, asasinul lui Mahatma Gandhi s-a reabilitat de la trădător la patriot pentru mulți
  • Partidul Mahasabha Hindus a ridicat mai multe statui cu Godse și a încercat să ridice și temple
  • Viziunea lui Gandhi despre o Indie cu drepturi egale pentru toate religiile a fost erodată și subjugată

Nathuram Godse, asasinul lui Mahatma Gandhi s-a reabilitat de la trădător la patriot pentru mulți. Viziunea lui Gandhi asupra Indiei seculare s-a erodat prin conducerea partidului de la putere, relatează The Guardian.

Duminica trecută, la 300 de kilometri de Delhi, s-a adunat o mulțime mare de bărbați. Majoritatea purtau pălării și eșarfe de șofran strălucitoare, care evocă naționalismul hindus și mulți au adus flori ca ofrande.

Ei erau acolo pentru a participa la inaugurarea Godse Gyan Shala, o bibliotecă memorială și un „centru de cunoaștere” dedicat lui Nathuram Godse, omul care l-a împușcat Mahatma Gandhi. Florile galbene și roz au fost așezate în jurul unei fotografii alb-negru a lui Godse, elementul central al camerei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS

Pe 30 ianuarie 1948, Godse a ieșit în fața lui Gandhi și l-a împușcat de trei ori. Credincios în naționalismul hindus, Godse credea că Gandhi îi trădase pe hindușii Indiei, acceptând împărțirea, crearea Pakistanului și susținând drepturile musulmanilor.

În 1949, Godse a fost spânzurat pentru uciderea lui Gandhi. În deceniile următoare, Godse a fost larg condamnat ca terorist și trădător, ucigașul „tatălui Indiei”. Cu toate acestea, în ultimii ani, naționalismul hindus a trecut la extremism. Partidul de guvernământ, Bharatiya Janata (BJP) are la bază o agendă naționalistă hindusă. Astfel, reputația publică a lui Godse s-a schimbat constant de la a fi condamnat ca trădător la a fi venerat ca un patriot indian neînțeles.

Fotografia făcută de poliție lui Nathuram Godse

Între timp, viziunea lui Gandhi despre o Indie cu drepturi egale pentru toate religiile a fost erodată și subjugată de când BJP a venit la putere în 2014.

Biblioteca este doar unul dintre multele eforturi recente de a-l comemora și a-l venera Godse. Partidul Mahasabha Hindus, al cărei membru era Godse și care are acum aproximativ 750.000 de membri în India, a ridicat mai multe statui cu el și a încercat să ridice temple în numele său.

Mahasabha Hidnus intenționează să deschidă mai multe centre de educație și memorii similare dedicate lui Godse în India. Cu toate acestea, există încă multă rezistență la glorificarea ucigașului lui Gandhi. La două zile după ce biblioteca memorială Godse a fost deschisă, aceasta a fost închisă la ordinele magistratului local. Membri Mahasabha Hindus au fost arestați pentru încercări de a ridica memoriale pentru Godse și de a organiza ceremonii în onoarea sa.

Ramachandra Guha, un istoric care a scris o biografie a lui Gandhi, a declarat că nu este surprinzător faptul că, în timp ce BJP și-a promovat agenda naționalistă hindusă, inclusiv o lege a cetățeniei considerată a discrimina direct musulmanii, moștenirea lui Godse a fost reînviată în India.