• Ultimele sondaje de opinie dau formațiunea lui Le Pen cu 36-37% din intențiile de vot.
  • Pe locul doi se situează coaliția de extrema stangă a lui Melenchon cu 28%.
  • Partidul lui Macron și formațiunile de centru nu au decât 20-21% din intențiile de vot.

Peste două zile francezii vor vota în primul tur al alegerilor anticipate convocate după ce Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională. Se anunță o participare record și rezultate destul de incerte, cu voturile împărțite în trei blocuri care nu se pot pune de acord.

Este ultima zi a campaniei electorale. Care sunt perspectivele pentru duminică?

Miza este extrem de mare pentru că, după toate probabilitățile, ne îndreptăm spre o coabitare, dacă nu chiar către o criza majoră de regim.

Sunt alegerile tuturor recordurilor. Prezența la vot se anunță de peste 67% și aproape 2,2 milioane  de procuri au fost înregistrate în prefecturi pentru cei care nu se vor putea prezenta în circumscripțiile lor.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

Această prezență poate favoriza una sau alta dintre formațiuni?

Sondajele arată că prezența alegătorilor crește pentru fiecare dintre cele trei blocuri care nu și-au schimbat radical procentele în sondaje. Ultimele arată un RN la 36-37%, departe în fața alianței partidelor de stangă din care fac parte în principal nesupușii lui Jean-Luc Melenchon, socialiștii, comuniștii, verzii și chiar un partid anticapitalist, reunind 28-29% din intențiile de vot. Blocul de centru, cu Renaissance al lui Emmanuel Macron, MoDem al lui François Bayrou și Horisontsal al fostului Prim-ministru din primul mandat al lui Macron, Edouard Philippe, este cotat cu 21%. Dar acești 21% nu înseamnă nimic într-un scrutin majoritar în două tururi.

Ce înseamnă acest mod de scrutin și de ce îl defavorizează pe cel clasat pe locul trei?

Important este să te califici în turul doi și cel mai adesea în turul doi par să ajungă extrema dreaptă și extrema stangă, caz în care procentele celui de-al treilea sunt, practic, pierdute.

Totuși, în modul de scrutin francez, în turul doi se califică cei care obțin minim 12,5% din numărul electorilor înscriși în circumspriptia respectivă. Raportat la prezența la vot, asta ar însemna cam 25% din voturile exprimate și asta conduce uneori la așa numitele triunghiulare, adică trei candidați în turul doi, în caz excepțional chiar patru.

De această dată se anunță un număr foarte mare de triunghiulare, poate chiar în 500 de circumscripții și e foarte greu de prevăzut ce se va întâmpla în turul doi.

Citește și