- Sunt 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA.
- În acest cadru, țara noastră a devenit primul dintre partenerii europeni cu care SUA a formalizat un angajament politic pentru consultări privind priorități permanente: Relația transatlantică și reziliența strategică.
- Bill Clinton: „România este importantă pentru America”.
Astăzi celebrăm 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre Statele Unite ale Americii și România. În acest cadru, țara noastră a devenit primul dintre partenerii europeni cu care SUA a formalizat un angajament politic pentru consultări privind priorități permanente: Relația transatlantică și reziliența strategică.
Advertisment
Țara noastră a plecat din postura de candidat la aderarea la NATO și a îmbogățit succesiv conținutul acestui parteneriat, pe măsura schimbărilor de statut.
Președintele SUA de la acea vreme, Bill Clinton, spune că ,,România este importantă pentru America prin sine și ca un model în această regiune dificilă”.
Recomandări
Astăzi, ca membru al Alianței și ca voce care susține relația trans-atlantică, România confirmă utilitatea investiției pe care America o face în noi. România prosperă își îndeplinește misiunile, cel puțin din punct de vedere al securității și al apărării colective și este invocată ca model pentru țări din regiune aflate sub regimuri autoritare.
Care sunt direcțiile în care se profilează Parteneriatul strategic, de acum înainte?
Va fi vorba, în primul rând, de reziliență, de capacitatea de a reveni la niveluri anterioare sau superioare după crizele care se manifestă pe flancul estic al NATO.
Împreună cu SUA, România este angajată în crearea de alternative, precum centrale nucleare cu reactoare mici modulare, prin care regiunea est-europeană să dobândească o capacitate mai bună de a rezista la șocuri în aprovizionarea cu energie.
În al doilea rând, va fi vorba și despre îmbunătățirea și consolidarea conectivității la nivel regional. Formatul de conlucrare B9 și Inițiativa celor Trei Mări vor reprezenta platforme pentru ca sprijinul SUA față de mobilitatea militară de la Marea Baltică la Marea Neagră și Marea Adriatică să fie menținut la nivel ridicat.
Partenerii noștri