• Asteroidul Apophis ar putea lovi Pământul pe 12 aprilie 2068
  • Astronomii au calculat o probabilitate de 1:150.000 pentru eveniment
  •  Impactul ar putea avea efectul exploziei întregului arsenal nuclear al Terrei

Astronomii au calculat că pe 12 aprilie 2068, asteroidul Apophis, numit după Zeul Haosului la egipteni, s-ar putea ciocni de Pământ. E drept că şansele sunt doar de una la 150.000.

Apophis, un bolovan de 300 de metri în diametru, este al treilea pe lista celor mai mari ameninţări asupra Pământului venite din spaţiu. Pe primul loc se află obiectul spaţial 29.075, care ar putea să lovească prin 2880, iar pe locul doi este asteroidul Bennu, vizitat recent de o sondă NASA, care ar putea lovi pe la sfârşitul anilor 2100.

Dacă Apophis ar lovi Terra, impactul ar avea puterea unei bombe de 1.151 de megatone, adică echivalentul întregului arsenal nuclear la Pământului.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Totuşi, Cathy Plesko, de la Laboratorul Naţional Los Alamos, susține că nimeni n-ar trebui să-și facă prea multe griji.

Cathy Plesko, cercetător în fizică aplicată: „Nu poţi devia o tornadă sau un uragan, nu poţi lipi o falie, pentru ca San Andreas să nu mai genereze cutremure, încă nu avem tehnologie să facem asta. Dar când e vorba de un asteroid sau o cometă, ne apropiem destul de mult. Sunt tehnologii care mai trebuie dezvoltate, trebuie să mai studiem compoziţia lor şi comportamentul lor când sunt lovite de un element de impact cinetic de un dispozitiv nuclear sau o rază laser”.