• Este probabil ca Uniunea Europeană să nu își reînnoiască contractele de vaccin Covid-19 cu grupul farmaceutic AstraZeneca în 2022, potrivit ministrului francez al Industriei.
  • Se precizează că problema europeană care trebuie rezolvată „nu este deloc” legată de decizia recentă a Danemarcei.
  • Danemarca a interzis vaccinarea cu serul de AstraZeneca.

Este probabil ca Uniunea Europeană să nu își reînnoiască contractele de vaccin Covid-19 cu grupul farmaceutic AstraZeneca în 2022, potrivit ministrului francez al industriei Agnès Pannier-Runacher.

„Decizia nu este clară”, însă după decizia Danemarcei de miercuri de a abandona acest vaccin, „este cea mai mare probabilitate” ca Europa să nu plaseze noi ordine, a declarat ministrul la radio RMC, vineri dimineață, potrivit lexpress.fr.

În anturajul său, se precizează că problema europeană care trebuie rezolvată „nu este deloc” legată de decizia recentă a Danemarcei: „întrebarea care se pune este dacă renegociem sau nu contractele semnate în 2020 și care vor expira pe 31 decembrie 2021 „, a declarat pentru AFP un membru al cabinetului său.

În schimb, au fost demarate discuțiile cu Pfizer / BioNTech și Moderna

Contractul existent, care acoperă întregul an 2021, acoperă Uniunea Europeană cu o comandă fermă pentru 300 de milioane de doze AstraZeneca și o opțiune de 100 de milioane de doze suplimentare, a reamintit cabinetul ministrului.

„Nu am început discuțiile cu Johnson & Johnson și cu AstraZeneca pentru un nou contract, dar am început deja discuțiile cu Pfizer / BioNTech și Moderna”, a spus ministrul la radio.

„Avem un portofoliu de vaccinuri cu ARN messenger care funcționează foarte bine și au puține efecte secundare, vom avea noi vaccinuri, sperăm, Novavax, Sanofi, care sunt proteine ​​recombinante care au rezultate foarte bune și avem 50 de ani de retrospectivă asupra acest tip de tehnologie ”, a explicat ea.

„Aceste vaccinuri vor ajunge în a doua jumătate a anului, așa că vom vedea o mulțime de doze pe diferite platforme pentru a satisface toate nevoile”, a adăugat ea.

Șefa CE: „Pfizer s-a dovedit a fi un partener de încredere”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut săptămâna aceasta că Pfizer-BioNTech „s-a dovedit a fi un partener de încredere, care și-a onorat angajamentele și este reactiv la nevoile noastre”, în opoziție cu problemele de livrare a AstraZeneca , dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford.

Danemarca a devenit miercuri prima țară europeană care a anunțat abandonarea vaccinului AstraZeneca, justificând această alegere prin efectele secundare „rare”, dar „grave”, în ciuda undei verzi ale autorității de reglementare europene și ale OMS pentru a-l utiliza.

Danemarca își continuă campania de imunizare cu numai vaccinuri Pfizer / BioNTech și Moderna.