• China, care își propune să devină o putere spațială până în 2030, a lansat cu succes sonde pentru explorarea planetei Marte.
  • China a devenit prima țară care a aterizat o navă spațială pe partea îndepărtată a Lunii.
  • Astronauții au aterizat la nouă ore după ce au părăsit un modul cheie al primei stații spațiale chineze.

Trei astronauţi din China s-au întors sâmbătă pe Pământ după 183 de zile petrecute în spaţiu, a raportat televiziunea de stat, completând cea mai lungă misiune spaţială cu echipaj a ţării până în prezent.

Astronauţii au aterizat la nouă ore după ce au părăsit un modul cheie al primei staţii spaţiale din China, transmite Reuters

În timp ce se aflau pe orbită, astronauţii misiunii Shenzhou-13 au preluat controlul manual în modulul Tianhe.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

După lansarea lor în octombrie, astronauţii  Zhai Zhigang, Ye Guangfu şi Wang Yaping  au petrecut 183 de zile în spaţiu, completând a cincea din 11 misiuni necesare pentru a finaliza staţia spaţială până la sfârşitul anului.

Având interdicţie de la Statele Unite de a participa la Staţia Spaţială Internaţională  pe orbită, China a petrecut ultimul deceniu dezvoltând tehnologii pentru a-şi construi propria staţie spaţială. Shenzhou-13 a fost a doua din cele patru misiuni cu echipaj planificate pentru a finaliza construcția stației spațiale, care a început în aprilie anul trecut. Shenzhou-12 s-a întors pe Pământ în septembrie.

China, care îşi propune să devină o putere spaţială până în 2030, a lansat cu succes sonde pentru a explora Marte şi a devenit prima ţară care a trimis o navă spaţială pe faţa ascunsă a Lunii.

Următoarele două misiuni ale Chinei vor fi Tianzhou-4, o navă spațială de transport de marfă, și misiunea Shenzhou-14 cu trei persoane, a declarat Shao Limin, director tehnologic adjunct al Manned Spaceship System, citat de presa de stat.

Interzisă de Statele Unite de a participa la stația spațială internațională (ISS) aflată pe orbită, China și-a petrecut ultimul deceniu dezvoltând tehnologii pentru a-și construi propria stație spațială, singura din lume în afară de ISS.