• Atacul cibernetic asupra Parlamentului are loc cu 3 zile înainte de alegeri
  • Moldovenii trebuie să răspundă dacă vor modificarea Constituției pentru aderarea la UE
  • La prezidențialele din Moldova sunt 11 candidați, inclusiv Maia Sandu

Serverul email-ului Parlamentului Republicii Moldova a fost ţinta unui atac cibernetic în preajma alegerilor. Au fost compromise multe informaţii, spun autorităţile. Atacul a avut loc cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Are implicare politică acest atac?

Bineînțeles, cu trei zile înainte de alegeri, serverul de poștă electronic al Parlamentului să fie supus unui atac cibernetic nu poate fi deloc catalogat ca fiind neplanificat. 

Toate aceste cauze și coincidențele acestui incident cibernetic sunt investigate de instituțiile de stat ale Republicii Moldova, care sunt responsabile în această anchetă.

Recomandări

PSD IESE DIN COALIȚIE
PSD SE RETRAGE
CE SPUNE IOHANNIS?
PUTIN VORBEȘTE CU PRESA
ROMÂNII NU MERG ÎN VACANȚE
A.I. E „DEMENT"

Se fac acțiuni pentru a asigura integritatea datelor și pentru a contracara utilizarea abuzivă a acestor date care au fost compromise. Sunt atacuri cibernetice asupra rețelelor și sistemelor informatice ale Parlamentului Republicii Moldova. 

Se înregistrează în țara vecină periodic, însă în ultima perioadă, dat fiind faptul că au loc alegeri, frecvența acestora a crescut considerabil. Și este normal să se creadă că acest atac are legătură cu alegerile din acest weekend. 

Așadar, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne duminică, pentru a alege viitorul președinte, dar și pentru a răspunde dacă sunt de acord cu modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană. 


Vedem tot mai des că se discută în Republica Moldova despre posibila sabotare a alegerilor, la care ar recurge Federația Rusă. Despre ce este vorba?

Negociatorul șef al Republicii Moldova, în discuțiile pentru aderarea la Uniunea Europeană, vicepremierul Cristina Mirasmov, a avertizat într-un interviu dat pentru Bloomberg faptul că Rusia a investit resurse în eforturile de sabotare a alegerilor prezidențiale și a referendumului pro-Uniunea Europeană și că ar putea să exporte aceste tactici și în alte părți, asta în cazul în care vor avea succes în cazul Republicii Moldova. 

Sunt chiar sondaje care arată că majoritatea moldovenilor susțin aderarea la Uniunea Europeană, lucru care bineînțeles că supără Kremlinul și autoritățile au avertizat privire la încercările Federației Ruse de a submina instituțiile democratice din Republica Moldova, inclusiv prin acte violente. 

Citește și