De ziua lui Putin, un atac cibernetic masiv a paralizat mass-media de stat din Rusia

Compania media de stat rusă VGTRK, care deține și operează principalele posturi naționale de televiziune din țară, a fost vizată luni de un atac cibernetic masiv, conform Reuters.

O sursă guvernamentală ucraineană a declarat că hackerii de la Kiev l-au provocat.

Detaliile atacului

Site-ul web al VGTRK, Compania de Stat de Televiziune și Radiodifuziune din Rusia, nu se încărca luni dimineață, iar canalul său de știri Rossiya-24, care rulează 24 de ore din 24, nu era disponibil online.

„503 Service Unavailable. Niciun server nu este disponibil pentru a gestiona această solicitare”, se arată într-un mesaj de eroare atunci când s-a încercat accesarea livestream-ului.

Holdingul nostru media de stat, unul dintre cele mai mari, s-a confruntat cu un atac fără precedent al hackerilor asupra infrastructurii sale digitale”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că VGTRK lucrează pentru a depăși consecințele.

Specialiștii lucrează pentru a afla toate circumstanțele, pentru a înțelege unde duc urmele lăsate în urmă de cei care au organizat acest atac al hackerilor asupra obiectului infrastructurii critice”.

VGTRK, care a declarat luni că serviciul său online a fost atacat cibernetic peste noapte și ale cărui canale de știri oferă multor ruși știri despre războiul din Ucraina, nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta.

Revendicarea atacului

O sursă guvernamentală ucraineană a declarat că hackerii ucraineni au fost responsabili pentru incident, care a coincis cu cea de-a 72-a aniversare a președintelui rus Vladimir Putin.

Hackerii ucraineni l-au „felicitat” pe Putin cu ocazia zilei sale de naștere, efectuând un atac la scară largă asupra companiei rusești de stat de televiziune și radiodifuziune”, a declarat sursa pentru Reuters, cerând să nu fie citată.

Vorbind la Moscova, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, nu a spus cine se află în spatele atacului, dar a declarat reporterilor că mass-media rusești au devenit de mult timp ținte pentru ceea ce ea a numit „Occidentul colectiv” și a spus că ceea ce s-a întâmplat a fost parte a „unui război hibrid”.

Moscova va ridica problema atacului cibernetic în toate forumurile internaționale, inclusiv la UNESCO, agenția ONU care promovează libertatea de exprimare, a declarat Zakharova.

Exit mobile version