• O nouă tragedie are loc în Franța la doar două săptămâni după decapitarea profesorului Samuel Paty.
  • Un atac terorist a avut loc de data aceasta la Nisa. Trei persoane au fost ucise în această dimineață.
  • Potrivit unor surse din poliție, citate de presă, o victimă a fost decapitată iar alta are gâtul tăiat.

Totul s-a întâmplat la Catedrala Notre Dame, cea mai mare biserică romano-catolică din oraș. Slujba tocmai începuse, când atacatorul a intrat cu un cuțit și a înjunghiat mai mulți oameni. Poliția a înconjurat perimetrul și au reușit să îl prindă pe bărbat pe care l-au și împușcat. Acesta a fost transportat la spital. Primarul orașului a declarat că atacatorul striga întruna „Allah Akbar!”. Președintele Emmanuel Macron a ajuns la locul tragediei.

Cronologia evenimentelor live text:

Update 16:50 Macron: ”Franța a fost atacată”

Emmanuel Macron a denunțat un atac terorist islamist și a anunțat că mărește numărul de militari de la 3000 la 7000 pentru operațiunea anti-teroristă, Sentinelle. Președintele i-a chemat pe francezi la unitate și i-a îndemnat să nu cedeze în fața fricii și disperării. ”Foarte clar, Franța a fost atacată” a spus Macron.

„Este vorba de un nou atac islamist. Trebuie să fie foarte clar: a fost atacată întreaga Franţă”, a spus Emmanuel Macron la Nisa, conform cotidianului Le Figaro.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Suntem atacaţi din cauza valorilor noastre, din cauza gustului libertăţii, din cauza posibilităţii libertăţii de credinţă. Nu vom ceda deloc”, a declarat Emmanuel Macron.

„După asasinarea părintelui Hamel în vara anului 2016, catolicii sunt atacaţi şi ameninţaţi încă o dată în ţara noastră. Transmit susţinerea întregii naţiuni pentru catolicii din Franţa şi de oriunde. Întreaga naţiune este alături de ei şi va fi alături, astfel încât religia să fie exercitată în continuare liber în ţara noastră”, a subliniat Macron.

Update 16:35 Trag clopotele pe teritoriul Franței

Numeroase biserici din Franța, din Strasbourg, Mulhouse, La Rochelle, Nantes, Lourdes și Paris au tras clopotele la ora locală 15:00 pentru cei morți în atacul din Nisa. ”Catolicii nu cedează în fața fricii” se arată într-un comunicat al episcopilor din Franța.

Update 16:30 Un islamist radical înarmat cu un cuțit, arestat la Lyon

Un individ de 26 de ani, cunoscut serviciilor de securitate, a fost reținut la Lyon, relateză Le Figaro. Era îmbrăcat cu djellaba, o haină musulmană, și cu o vestă militară. Arestarea sa ar fi împiedicat o nouă tragedie, relatează Le Figaro.

Update 16:00 Cine sunt victimele atacului

Cele trei persoane care au murit în atacul din Nisa sunt o femeie de 70 de ani, a doua victimă, o femeie de 30 de ani care a murit în urma unor lovituri multiple de cuțit, a treia victimă, un bărbat, era paracliserul bisericii Notre-Dame, tată a doi copii.

Update 15:00 Macron a ajuns în Nisa

Emmanuel Macron a ajuns la Nisa, însoțit de ministrul de interne, Gérald Darmanin.

Sursă foto: Profimedia

Update 14:40 Nicolas Sarkozy și François Hollande denunță un act barbar

”Franța trebuie să dea dovadă de o determinare fără cusur și de un sânge rece pentru a nu cădea în capcana în care vor să ne atragă dușmanii democrației. În aceste momente în care viața inocenților este amenințată atât de mult, unitatea trebuie să fie regulă pentru instituțiile noastre și cei care le reprezintă. Nu este timpul polemicilor si a politicii. Este timpul luptei contra barbariei și pentru civilizație” a scris Nicolas Sarkozy pe Twitter.

”Încă o dată Nisa este lovită de barbarie, încă o dată Franța este atacată de terorismul islamic. Democrația este arma noastră și mereu va fi arma cea mai puternică în fața dușmanilor săi. Îmi adresez solidaritatea față de familiile victimelor și față de toți creștinii” a scris François Hollande pe Twitter.

Update 14:00 Merkel, profund tulburată

”Sunt profund tulburată de crimele pline de cruzime din biserica din Nisa. Germania este alături de națiunea franceză în asemenea momente” a reacționat și cancelarul german, Angela Merkel.

Update 13:00 Reacția Turciei și a Arabiei Saudite

Turcia a condamnat ferm atacul ”sălbatic” din Nisa și a lăsăt deoparte tensiunile dintre Ankara și Paris pentru a-și exprima solidaritatea.

Condamnăm ferm atacul comis în biserica Notre-Dame din Nisa și prezentăm condoleanțe rudelor victimelor. Este clar că cei care comit un astfel de atac sălbatic într-un loc sacru, de cult nu are valori morale, religioase sau umane” a spus ministrul turc de externe. ”Suntem solidari cu poporul francez în fața terorismului și a violenței.”

Regatul respinge categoric aceste acte extremiste care încalcă toate religiile din lume” a fost și reacția saudiților prin vocea ministrului de externe.

Update 12:00 Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter

”Sunt consternat să aflu despre teribilul atac de la biserica Notre Damme. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. România este alături de Franța în lupta împotriva extremismului.”

Update 12:00 Iulian Chifu: ”Se escaladează conflictul între zona creștină și cea musulmană

Iulian Chifu, Aleph News: ”}ntr-o lună avem 3 asemenea evenimente. Ne arată că Franța este deja la un nivel de alertă teroristă foarte crescut. Componenta acesta de publicare a caricaturilor lui Mohamed nu este cea mai bună soluție, în contextul în care în Franta trăiesc foarte mulți musulmani. Printre acești musulmani există și radicalizați, islamiști.

Sunt foarte greu de anticipat și de prevenit, mai ales când e vorba de un lup siguratic care atacă direct cu cuțitul. Între cel de acum două săptămâni și cel de la Nisa există o legătură. Una dintre victime este decapitată și a doua este tăiată la gât.

Este păcat că mergem pe această pantă a escaladării unui conflict între o zonă creștină, chiar laică franceză și lumea musulmană. Ideea de a intra într-o competiție, chiar într-o confruntare directă cu lumea arabă nu este cea mai potrivită, deranjează până la urmă. Marea majoritate nu ar pune niciodata mâna pe armă, dar există și radicali. Problema cea mai gravă este această chemare la boicot în lumea musulmană. Nu cred ca produsele, companiile franceze sunt foarte fericite de a se vedea boicotate.”

Update 13:08 Bărbat arestat după ce a rănit un paznic la consulatul francez din Jeddah, Arabia Saudită

Un cetățean saudit a rănit un paznic al consulatului francez din Jeddah, Arabia Saudită, relatează AFP, citând presa locală.

Un islamist saudit a fost arestat, joi dimineaţă, după ce a atacat un agent de securitate în faţa Consulatului Franţei din oraşul Jeddah, situat în sud-vestul Arabiei Saudite, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de postul Europe 1.

Islamistul l-a atacat cu un cuţit pe un agent de securitate, care a fost rănit. Atacul a fost confirmat de Ambasada Franţei din Riyad.

„Agresorul a fost arestat imediat de forţele de securitate saudite. Agentul de securitate a fost transportat la spital. Le cerem compatrioţilor noştri din Arabia Saudită să dea dovadă de vigilenţă maximă”, a transmis Ambasada Franţei.

Update 13:00 Nou atac terorist în Franța. Un bărbat a atacat mai mulți polițiști țipând „Allah Akhbar”

Un alt incident a avut loc în Franța în contextul tensiunilor cu musulmanii. Un bărbat a fost ucis în Avignon după ce a încercat să atace polițiști, înarmat cu un cuțit, relatează Europe 1. Incidentul s-a petrecut joi în jurul orei 12.15.

Agresorul a strigat Allah Akbar înainte de a amenința funcționari și agenți de poliție. Poliția a deschis focul asupra sa. Suspectul a murit. O anchetă a fost declanșată.

Update 11:54. Abatele Pierre-Gervé Grosjean: „Să ne rugăm pentru victimele ucise pentru că erau creștini”

Abatele Pierre-Gervé Grosjean a reacționat pe Twitter în urma atacului din catedrala Notre-Dame din Nisa: „O durere imensă în urma atacului din basilica Notre-Dame din Nisa. Să ne rugăm pentru victimele ucise pentru că erau creștini. Rugăciune și o furie uriașă împotriva acestor barbari islamiști care ne-au atacat cu lașitate.”

Update 11.50 Consiliul Francez al cultului musulman: „Condamnăm acest atac terorist”

„Condamn cu fermitate acest atentat terorist care s-a produs în basilica Notre-Dame din Nisa. În semn de doliul și de solidaritate cu victimele și rudele lor, îi chem pe musulmanii din Franța să anuleze toate festivitățile legate de Mawlid (n.r.Nașterea Profetului?)”, se arată într-un comunicat al Consiliului Francez al cultului musulman.

Update 11:48. Primarul din Nisa: „Suntem încă o dată victimele islamo-fascismului”

„Astăzi, suntem pe cale să plătim un tribut mult prea greu, ca încă o dată victime ale islamo-fascismului. Nu este nicio îndoială. Autoul repeta întruna Allah Akbar”, a declarat presei primarul Christian Estrosi.

UPDATE 11:36. Poliția a evacuat zona din jurul catedralei unde a avut loc atacul

În jur de 100 de persoane s-au strâns în preajma perimetrului organizat de poliție. Primarul Christian Estrosi a ajuns și el la locul atacului.

Update 11:30. Trei morți, dintre care două femei

Surse din poliție, citate de Le Figaro, au relatat că o femeie ucisă a fost găsită în biserică. A doua a murit în stradă, în timp ce încerca să se adapostească într-o cafenea. Un bărbat a fost și el ucis.

Sursa Foto: Profimedia

Update 11:29. Emmanuel Macron se deplasează la Nisa

Primarul orașului Nisa, Christian Estrosi, a declarat că președintele Macron este în drum către Nisa.

Sursa Foto: Profimedia

Update 11:22. Autorul a fost rănit

Autorul atacului a fost capturat. A fost rănit de gloanțele polițiștilor și a fost transportat la spital.

Sursa Foto: Profimedia

Update 11:20. Parchetul antiterorist a început o anchetă

Parchetul Național Antiterorist a început o anchetă. Potrivit unui surse citata de Le Figharo, dar necofirmată, o victimă ar fi fost decapitată, iar o alta ar avea gâtul tăiat.

Sursa Foto: Profimedia

Atac la Nisa cu armă: Cel puțin trei oameni au fost uciși și mai multe persoane au fost rănite

A fost atac armat la Nisa, în urmă cu doar câteva minute. Cel puțin trei oameni au fost uciși, iar mai multe persoane au fost rănite.

Agresorul a atacat oamenii cu un cuțit în fața bisericii Notre-Dame din oraș. Făptașul a fost prins în viață de către poliția din Nisa.

Potrivit presei franceze, nu este exclusă ipoteza unui atac terorist.
În Franța sunt uriașe tensiuni sociale după asasinarea profesorului Samuel Paty, care a arătat elevilor la clasă caricaturi cu profetul Mahomed.

În 2016, de ziua Franței, un terorist a intrat cu camionul pe promenada de pe malul Mediteranei. 86 de oameni au murit atunci și peste 450 au fost răniți.

Un atacator înarmat cu un cuțit a ucis două persoane și a rănit alte câteva joi, într-o biserică din orașul francez Nisa, au anunțat presa și poliția franceză, într-un incident pe care primarul orașului l-a descris drept un act de terorism.

Primarul Christian Estrosi a anunțat pe Twitter că atacul s-a întâmplat în în apropierea bisericii Notre Dame

Primarul Christian Estrosi a anunțat pe Twitter că atacul cu cuțitul s-a întâmplat în apropierea bisericii Notre Dame din oraș și că poliția a reținut atacatorul.

Poliția a confirmat că două persoane au murit. Atacul are loc într-o perioadă în care Franța este marcată de decapitarea, la începutul acestei luni, a profesorului francez de școală gimnazială Samuel Paty, de către un bărbat de origine cecenă.

Atacatorul a spus că vrea să îl pedepsească pe Paty pentru că le-a arătat elevilor caricaturi cu profetul Mohammad la o lecție despre civism.

Nu este clar, pentru moment, care este motivul atacului de la Nisa sau dacă a existat vreo legătură cu caricaturile.