- Tirurile transfrontaliere dintre Israel și Liban au crescut constant de la 8 octombrie.
- Atacurile reciproce din octombrie au ucis peste 450 de persoane în Liban, dintre care aproximativ 100 de civili, în timp ce Israelul afirmă că au fost uciși 23 de civili și 17 soldați.
- Mii de oameni s-au aliniat pe străzile orașului pentru a plânge tinerele victime ale atacului din Înălțimile Golan.
La Universitatea din Haifa, situată la mai puțin de 50 km de granița Israelului cu Libanul, nu se riscă nimic, scrie BBC.
În dimineața zilei în care o rachetă a căzut pe un teren de fotbal din Înălțimile Golan ocupate de Israel, omorând 12 copii și adolescenți, autoritățile universitare au anunțat că toți angajații de la etajul 5 al clădirii de 30 de etaje trebuie să lucreze de acasă. Crește teama că se află în linia de foc a grupului militant libanez Hezbollah.
„În ultimul război cu Hezbollah, în 2006, armele lor au ajuns la Haifa”, a spus Esther Parpara, un membru al personalului universității. „Acesta este un moment periculos. Părinții ajută poliția și gardienii să patruleze grădinițele. Eu evit locurile aglomerate. Nu căutăm războiul – dar Hezbollah vrea să distrugă Israelul și poporul evreu, așa că putem să-i lăsăm să facă asta fără să ne apărăm?”
Tirurile transfrontaliere dintre Israel și Liban au crescut constant de la 8 octombrie, când Hezbollah a lansat rachete și obuze asupra siturilor israeliene în semn de solidaritate cu atacul Hamas asupra Israelului cu o zi mai devreme. Ambele grupări fac apel la distrugerea statului israelian.
Atacuri frecvente ale Hezbollah au lovit nordul Israelului și Înălțimile Golan, pe care Israelul le-a preluat de la Siria în timpul războiului din 1967 și le-a anexat în 1981. Israelul a lansat atacuri aeriene și rachete în sudul Libanului și nu numai, inclusiv un val de atacuri nocturne, aparent ca răspuns la tirul de rachete de sâmbătă.
Loviturile reciproce din octombrie au ucis peste 450 de persoane în Liban – dintre care aproximativ 100 de civili – în timp ce Israelul afirmă că au fost uciși 23 de civili și 17 soldați. Confruntările au fost relativ limitate, sugerând că ambele părți urmăreau să evite o confruntare frontală.
Dar acum întrebarea este cât de departe va merge Israelul ca răspuns la tragedia de sâmbătă, cea mai mare pierdere de vieți omenești în atacurile transfrontaliere din octombrie.
Mii de oameni s-au aliniat pe străzile orașului pentru a plânge tinerele victime, purtând flori și fotografii în timp ce se înghesuiau lângă micile sicrie albe. Hezbollah susține că nu a tras racheta mortală, dar guvernul israelian insistă că este o minciună. În urma atacului, se spune că militanții libanezi au curățat preventiv unele locuri-cheie din sudul țării și din estul văii Bekaa, anticipând un atac israelian de amploare.
Prim-ministrul Israelului s-a întors mai devreme din SUA pentru a prezida o reuniune a cabinetului de securitate, pe fondul apelurilor de a riposta dur. Benjamin Netanyahu a promis că Hezbollah va „plăti un preț greu pe care nu l-a plătit până acum”.
Israel Katz, Ministrul de Externe, a declarat că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, ar trebui „să plătească cu capul”, în timp ce Ministrul de Finanțe de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a avertizat Israelul că se apropie de un război total cu Hezbollah. Dar Israelul știe că prețul unui astfel de război cu gruparea militantă libaneză ar putea fi devastator – pentru ambele părți.
Hezbollah este cel mai puternic actor non-statal din regiune, cu un arsenal estimat la 150.000 de rachete și rachete. Este cel mai important proxy al Iranului în Orientul Mijlociu, iar un atac al Israelului ar putea atrage Teheranul, care a avertizat Israelul că orice „noi aventuri” în Liban ar putea duce la „consecințe neprevăzute”. Iar trupele israeliene sunt încă întinse în Gaza. Deschiderea unui nou front militar pe măsură ce munițiile lor se epuizează ar putea fi pur și simplu nefezabilă.
Pe de altă parte, aproximativ 60.000 de israelieni au fost strămutați din regiunea de frontieră cu Libanul în ultimele luni și mulți cer guvernului lor să neutralizeze amenințarea Hezbollah. Iar Netanyahu, a cărui popularitate acasă este în scădere, face tot posibilul pentru supraviețuirea sa politică. Criticii susțin că acesta prelungește războiul din Gaza prin adăugarea unor cerințe din ce în ce mai stricte față de Hamas pentru un acord de încetare a focului, știind că, odată ce luptele încetează acolo, s-ar putea confrunta cu alegeri anticipate și cu sfârșitul carierei sale.
Teama este că, slăbit și sub presiunea miniștrilor belicoși de extremă dreaptă, el ar putea fi tentat acum să extindă lupta în Liban, în parte pentru scopuri politice interne.
Acesta este un moment periculos. Și, în timp ce apelurile internaționale la reținere din partea ambelor părți devin din ce în ce mai puternice, această regiune cu focare de aprindere așteaptă să vadă dacă racheta de pe Înălțimile Golan va declanșa un infern.