• Băncile primesc avertismente cu privire la un posibil atac cibernetic din partea Rusiei.
  • Băncile organizează exerciţii de război cibernetic pentru a-şi testa capacitatea de a se apăra de un atac.
  • Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie l-au avertizat în repetate rânduri pe Putin să nu atace Ucraina.

Banca Centrală Europeană pregăteşte băncile pentru un posibil atac cibernetic susţinut de Rusia, pe măsură ce tensiunile cu Ucraina se intensifică, au declarat două persoane care au cunoştinţă despre acest subiect, în timp ce regiunea se pregăteşte pentru consecinţele unui eventual conflict.

Banca Centrală Europeană, condusă de fostul ministru francez Christine Lagarde şi care supraveghează cei mai mari creditori din Europa, este în alertă în faţa ameninţării unor atacuri cibernetice asupra băncilor lansate din Rusia, au declarat persoanele menţionate, conform Reuters.

În timp ce autoritatea de reglementare se concentrase pe escrocheriile obişnuite, care au luat amploare în timpul pandemiei, criza din Ucraina i-a deturnat atenţia către atacurile cibernetice lansate din Rusia, a declarat una dintre persoane, adăugând că BCE a chestionat băncile cu privire la apărarea lor.

Recomandări

UE INTERZICE TRANSBORDAREA GNL ÎN PORTURILE SALE
CIOLACU VREA DATĂ PENTRU PREZIDENȚIALE
CE PRIMEȘTE UCRAINA DE LA LIDERII LUMII?
CE PROVOCARI ÎL AȘTEAPTĂ PE RUTTE LA NATO?
UNA SPUNE COMISIA EUROPEANĂ, ALTA FACE GUVERNUL
ZID LA GRANIȚA CU SUDUL

Băncile organizează exerciţii de război cibernetic pentru a-şi testa capacitatea de a se apăra de un atac, a spus persoana respectivă. BCE, care a indicat abordarea vulnerabilităţii în materie de securitate cibernetică drept una dintre priorităţile sale, a refuzat să comenteze.

Şi Departamentul de Servicii Financiare din New York a emis o alertă către instituţiile financiare, la sfârşitul lunii ianuarie, avertizând asupra unor atacuri cibernetice de represalii în cazul în care Rusia invadează Ucraina şi declanşează sancţiuni americane, potrivit Thomson Reuters’ Regulatory Intelligence.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie l-au avertizat în repetate rânduri pe Putin să nu atace Ucraina, după ce Rusia a desfăşurat aproximativ 100.000 de soldaţi în apropierea graniţei cu fostul său vecin sovietic. La începutul acestui an, mai multe site-uri web ucrainene au fost afectate de un atac cibernetic care a lăsat un avertisment de „să vă fie teamă şi să vă aşteptaţi la ce este mai rău„.

Serviciul ucrainean de securitate de stat SBU a declarat că are indicii că atacul este asociat cu grupuri de hackeri susţinute de serviciile de informaţii ruseşti.

Rusia se apără şi acuză Vestul de rusofobie

Oficialii ruşi spun că Occidentul este cuprins de rusofobie şi nu are dreptul să dea lecţii Moscovei despre cum să acţioneze după ce a extins alianţa militară NATO spre est de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

De asemenea, Kremlinul a negat în repetate rânduri că statul rus ar avea vreo legătură cu pirateria informatică din întreaga lume şi a declarat că este gata să coopereze cu Statele Unite şi cu alte state pentru a lua măsuri împotriva criminalităţii cibernetice. Cu toate acestea, autorităţile de reglementare din Europa sunt în alertă maximă.

Centrul Naţional de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a avertizat marile organizaţii să îşi consolideze rezistenţa în materie de securitate cibernetică, pe fondul intensificării tensiunilor legate de Ucraina.

Casa Albă a acuzat, de asemenea, Rusia pentru atacul cibernetic devastator ‘NotPetya’ din 2017, când un virus a paralizat părţi din infrastructura Ucrainei. Vulnerabilitatea a fost subliniată din nou anul trecut, când una dintre cele mai mari campanii de piraterie informatică de pe glob a folosit o companie americană de tehnologie ca o trambulină pentru a compromite o serie de agenţii guvernamentale americane, atac pe care Casa Albă l-a atribuit serviciilor de informaţii externe ale Rusiei.