• Tramadolul este folosit pentru tratarea durerilor moderate și severe.
  • Ministerul Sănătății a inclus tramadolul pe lista stupefiantelor și psihotropelor.
  • Șoferii pot consuma tramadol doar cu rețetă, chiar și după noul ordin.
  • Polițiștii pot solicita rețeta la testele pentru substanțe stupefiante.
  • Cinolazepam și zopiclona au fost incluse în lista medicamentelor controlate.

Dacă ești șofer și ai nevoie de medicamente pe bază de tramadol, sau alte substanțe similare, este esențial să ai o prescripție medicală validă la îndemână.

Ministerul Sănătății a inclus medicamentele care conțin tramadol pe lista substanțelor stupefiante și psihotrope.

Acest analgezic din clasa opioidelor este prescris pentru tratarea durerilor moderate și severe, dar șoferii care îl folosesc trebuie să prezinte o rețetă pentru a evita sancțiuni.

Recomandări

CUM ARATĂ VIITORUL SIRIEI?
UNDE A DISPĂRUT FICO
D. DAVID: MANUALE INSUFICIENTE
ZELE VEDE O ȘANSĂ ÎN TRUMP
MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS

Cum influențează clasificarea tramadolului ca substanță stupefiantă comportamentul șoferilor?

„Trebuie să fie extra atenți să vadă ce au luat, o pasilă de durere și sunt opriți în trafic și acuzați că au luat stupefiante. Trebuie să facem o distincție foarte importantă.

Ministerul Sănătății practic a comunicat o listă cu 70 de substanțe, medicamente, inclusiv denumirea de expunere comercială, medicamente care au conținut stupefiant și care au un regim special. 

Pentru a avertiza conducătorii auto că pot fi opriți în trafic și drug testele poliției pot identifica aceste substanțe, chiar dacă sunt provizorii și chiar dacă sunt fals-pozitive, dar ulterior lucrurile să lămuresc la medicină legală.

Deci vorbim despre medicamente care au un regim special. Nu sunt medicamente care sunt inofensive, nu sunt inofensive din punct de vedere al substanțelor active. 

Dacă vorbim despre tramadol, tramadolul este o substanță deprimantă a sistemului nervos central. Este un medicament care se folosește pentru tratarea anumitor afecțiuni. Trebuie să știm că influențează capacitatea de a conduce pentru că vorbim despre încetinirea reflexelor, vorbim despre încetinirea acuității vizuale, vorbim despre întârzierea auditivă. Deci este periculos și mai ales în anumite cantități.

Dar ca să existe o infracțiune constatată la acest regim obligatoriu trebuie să existe, așa cum spuneam, testul de la medicină legală și expertiza medico-legală care să spună dacă a fost sau nu sub influență, adică dacă această cantitate de tramadol sau altă substanță într-un anumit procent coroborat cu starea psihofizică și alte elemente care țin de individ, de persoană depisată, i-a influențat sau nu capacitatea de a conduce. 

Deci, practic, sunt mai multe filtre în instanță sau în dosare penale care sunt instrumentate, nu se dau soluții fără să existe această documentare detaliată”, a declarat Cătălin Țone, expert antidrog, pentru Aleph News.

Cum ar trebui gestionată situația pacienților cu dureri cronice care depind de tramadol, dar care sunt și șoferi activi?

„Eu cred că n-ar trebui să aștepte să fie opriți în trafic și să se facă o cercetare într-un dosar penal.

Iar dacă aceste medicamente ale acelei persoane îi fac bine, îi dreg anumite afecțiuni sau ameliorază o anumită durere, trebuie să știm că au și efecte adverse, efecte adverse care influențează negativ capacitatea de a conduce. 

În opinia mea ar trebui să renunțe la șofat. Deci încă o dată vă spun, vorbim despre medicamente cu un conținut stupefiant. Deci medicamente care au un efect în organism de manieră, trebuie să fie stimulantă, depresantă sau perturbatoare sistemul nervos central. Trebuie să evite să mai conducă, trebuie să fie foarte atenți.

Să știți că o scutire, o prescripție medicală sau un prospect nu îl scapă de închisoare și de dosar penal. Contează foarte mult prescripția medicală pentru a demonstra că este legal în posesia acelei substanțe, pentru că da, orice activitate de vânzare fără să fie legal cu prescripție medicală, în circuit medical bine stabilit, înseamnă infracțiune. De aceea ține doar pentru partea de proveniență, dar nici de cum nu este o scutire pentru partea de conducere sub influență pe drumurile publice”, a declarat Cătălin Țone, expert antidrog, pentru Aleph News.

Citește și