• Atribuțiile regale ale prinților Harry și Andrew au fost discutate pentru prima dată în Parlament.
  • Parlamentarii din Camera Lorzilor s-au întrebat dacă perechea regală ar trebui să rămână „Consilieri de Stat”.
  • Acest rol înseamnă că pot acționa ca surogate ale regelui – dar nu mai sunt amândoi membri activi ai familiei regale.

Atribuțiile regale ale prinților Harry și Andrew au fost discutate pentru prima dată în Parlament. Parlamentarii din Camera Lorzilor s-au întrebat dacă perechea regală ar trebui să rămână „Consilieri de Stat”.

Acest rol înseamnă că pot acționa ca surogate ale regelui – dar nu mai sunt amândoi membri activi ai familiei regale. Este pentru prima dată când rolul de consilieri al Ducelui de Sussex și al Ducelui de York a fost evidențiat în Parlament, consideră experții constituționali.

Rolurile lor au fost analizate cu atenție de când Harry și Meghan Markle și-au mutat viața în California, iar Andrew a fost afectat de un proces de agresiune sexuală, pe care l-a contestat înainte de a ajunge ulterior la o înțelegere, relatează MailOnline.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Vicontele Stansgate, membru al Partidului Laburist, a ridicat problema rolului lui Harry și Andrew pe viitor în Camera Lorzilor și a întrebat dacă guvernul intenționează să modifice Legea Regenței. El s-a întrebat dacă miniștrii ar trebui să discute cu regele Charles al III-lea un amendament sensibil”.

În caz contrar, guvernul este fericit să continue cu o situație în care sfaturile de stat și puterile de regență pot fi exercitate de ducele de York sau de ducele de Sussex, dintre care unul a părăsit viața publică, iar celălalt a părăsit țara?”, a adăugat el.

Consilierii de stat sunt autorizați să îndeplinească majoritatea sarcinilor oficiale ale regelui, inclusiv să participe la reuniunile Consiliului privat, să semneze documente de rutină și să primească scrisorile de acreditare ale noilor ambasadori în Regatul Unit. Cu toate acestea, unele dintre funcțiile constituționale de bază, cum ar fi dizolvarea Parlamentului, numirea unui prim-ministru și crearea de perechi, pot fi delegate numai la instrucțiunile exprese ale monarhului.

Se înțelege că regele dorește ca legea să fie modificată astfel încât consilierii săi să fie toți membri ai familiei regale în activitate – dar acest lucru ar necesita o modificare a legislației. Asta deoarece Legea Regenței din 1937 prevede că doar soția suveranului și următorii patru în linie dreaptă la tron – care au peste 21 de ani – pot acționa ca consilieri de stat.

Printre consilierii actuali se numără regina consort, prințul William, prințul Harry, ducele de York și fiica sa cea mare, Beatrice. Cu toate acestea, niciunul dintre ultimii trei nu este un membru regal în activitate.

Ceilalți copii ai reginei – prințesa Anne și prințul Edward – nu sunt incluși, deoarece sunt al 16-lea și, respectiv, al 13-lea în linia de succesiune la tron.

Dar experții regali au cerut ca aceștia să-i înlocuiască pe Andrew și Harry, deoarece sunt încă membri majori ai familiei regale care lucrează. Lordul Privy Seal, răspunzându-i vicontelui Stansgate în numele guvernului, a declarat că nu poate discuta despre nici o conversație privată purtată între miniștri și rege sau Casa Regală, în timp ce orice modificare a Legii Regenței va fi efectuată „în strânsă consultare cu Casa Regală”. Cu toate acestea, s-a recunoscut că, din moment ce Regele Charles este noul monarh, aceasta este o „ocazie utilă” pentru ca ea să fie revizuită.