• Chinezii au parte de o săptămână de vacanță cu prilejul zilei naționale a țării – 1 octombrie, scrie CNN.
  • După mai bine de opt luni, aplicând unele dintre cele mai stricte măsuri de control la frontieră din întreaga lume, China a eliminat aproape total restricțiile de circulație internă.
  • În încercarea de a atrage turiști, aproximativ 1.500 de locuri turistice din China au oferit bilete gratuite sau reduse.

Cele opt zile libere („Săptămâna de Aur”) oferite de către stat pentru sărbătorirea Zilei Naționale a Chinei – 1 octombrie – vor fi un adevărat test al succesului cele mai populate țări din lume în îmblânzirea virusului și totodată un impuls mult așteptat pentru redresarea economică a Chinei.

Ctrip, cea mai mare agenție de turism online din China, estimează că numărul călătoriilor interne va fi acest an de peste 600 de milioane, cu 70% mai mult decât anul trecut.

O astfel de mișcare masivă într-o perioadă atât de scurtă de timp este de neconceput în multe părți ale lumii, unde guvernele se luptă să controleze focarele de infecții aflate încă în creștere. China însă nu mai are aproape niciun caz de infectare locală și are unele dintre cele mai stricte măsuri de control la frontieră din întreaga lume. După mai bine de opt luni, restricțiile de circulație internă în China au fost eliminate aproape în totalitate.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a declarat săptămâna trecută că traficul intern se poate desfășura „normal” în aceste zile, având în vedere că toate orașele din China continentală sunt marcate cu un risc redus de infectare. Li s-a recomandat în continuare călătorilor să respecte măsurile locale de combatere a epidemiei, să poarte măști pe tren, în timpul zborurilor și în locuri aglomerate și să păstreze distanța de 1 metru în locurile turistice – o măsură dificil, dacă nu chiar imposibil de respectat având în vedere numărul de oameni care inundă în timpul sărbătorilor chinezești anumite locuri populare.

Wu Zunyou, epidemiolog șef la Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor, a declarat postului de televiziune de stat CCTV la începutul acestei luni că nu este nevoie de restricții suplimentare pentru călătoriile interne în timpul sărbătoririi Zilei Naționale, deoarece coronavirusul nu mai circulă în societate. „Acum virusul nu se poate contracta în mediile sociale”, a afirmat el. „Deși mai găsim încă zeci de cazuri importate în rândul călătorilor care sosesc în China prin zboruri internaționale, cazurile importate sunt gestionate într-o buclă închisă și nu se vor răspândi în societate”.

Autoritățile chineze le-au cerut cetățenilor chinezi să evite călătoriile inutile în străinătate, invocând pandemia încă violentă din întreaga lume. În acest an călătoriile peste hotare vor fi practic imposibil de realizat, având în vedere diferitele restricții de viză și cerințe de carantină impuse în întreaga lume precum și lipsa zborurilor internaționale. La întoarcerea în China călătorii trebuie să stea două săptămâni în carantină strictă – cel puțin jumătate din acest timp fiind petrecut în hoteluri stabilite de guvern.

Autoritățile locale chineze concurează pentru a atrage turiști. Potrivit Ctrip, mai mult de 20 de guverne provinciale și municipale au emis bonuri de călătorie, iar aproximativ 1.500 de locuri turistice din China au oferit bilete gratuite sau reduse.

Se estimează că în perioada 28 septembrie – 8 octombrie va exista un total de 108 milioane de călătorii cu trenul și că vor fi vândute peste 15 milioane de bilete de avion interne, iar pe autostrăzile chinezești se preconizează în medie 51 de milioane de călătorii pe zi, potrivit ministerului chinez al transporturilor.

Wuhan, epicentrul inițial al epidemiei, a devenit o destinație populară pentru turiștii chinezi de când restricțiile au fost ridicate în aprilie. Luna trecută, provincia Hubei, în care Wuhan este capitala, a anunțat că aproape 400 dintre atracțiile sale turistice vor fi deschise gratuit pentru turiști până la sfârșitul anului, potrivit cotidianului de stat Hubei Daily.

În fruntea listei celor mai căutate atracții pentru Săptămâna de Aur se situează Turnul Cocorului Galben, un reper turistic al Wuhanului, potrivit Ctrip.