• Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a refuzat, miercuri, să răspundă la orice întrebare, invocând al cincilea amendament.
  • Al cincilea amendament din Constituția Statelor Unite garantează persoanelor dreptul de a refuza să răspundă la întrebări pentru a evita să se incrimineze.
  • Convocarea lui Trump în fața Biroului Procurorului General din New York urmărește să lămurească dacă Trump Organization și-a indus în eroare creditorii, asigurătorii și autoritățile fiscale prin furnizarea de declarații fiscale înșelătoare.

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a refuzat, miercuri, să răspundă la orice întrebare, invocând al cincilea amendament, în timpul anchetei Procurorului General din New York, Letitia James, privind afacerile sale, relatează The New York Time.

Al cincilea amendament din Constituția Statelor Unite garantează persoanelor dreptul de a refuza să răspundă la întrebări pentru a evita să se incrimineze.

„Am refuzat să răspund la întrebări în temeiul drepturilor și privilegiilor acordate fiecărui cetățean în conformitate cu Constituția Statelor Unite”, a declarat Trump, într-un comunicat, după ce a ajuns la biroul procurorului general al New Yorkului, Letitia James, în zona Manhattan, potrivit Reuters.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Convocarea lui Trump în fața Biroului Procurorului General din New York are loc în cadrul unei anchete care durează de peste trei ani, care urmărește să lămurească dacă Trump Organization și-a indus în eroare creditorii, asigurătorii și autoritățile fiscale prin furnizarea de declarații fiscale înșelătoare.

Donald Trump s-a opus mult timp să depună mărturie în această investigație.

Agenţi FBI au descins la reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago, Florida

Depoziția fostului președinte are loc la două zile după ce Biroul Federal de Investigații (FBI) a percheziționat proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago, în Palm Beach, Florida. Percheziția a făcut parte din investigația care urmărește să stabilească dacă Trump a luat documente clasificate de la Casa Albă în 2021.

Conform unor surse judiciare citate de cotidianul The New York Times, agenţii FBI au căutat documente prezidenţiale în reşedinţa lui Donald Trump. Investigaţia este separată de cea privind violenţele produse la sediul Congresului pe 6 ianuarie 2021.

Între timp, Trump a susținut că ancheta procurorului general a fost motivată politic.

„Dacă a existat vreo îndoială în mintea mea, raidul de luni de la casa mea, Mar-a-Lago, efectuat de FBI, cu doar două zile înainte de această depoziție, a șters orice incertitudine”, a spus el, potrivit Reuters, citat de Scroll.in. „Nu am absolut nicio alegere, deoarece actuala administrație și mulți procurori din această țară au pierdut orice limită morală și etică a decenței”.

„Nu am făcut nimic greșit, motiv pentru care, după cinci ani de căutări, guvernul federal, cel statal și cel local, împreună cu presa de știri false, nu au găsit nimic.”, a adăugat acesta.

Trump sugerează că agenţii FBI au plantat probe în reşedinţa sa

Fostul preşedinte american Donald Trump a sugerat, miercuri, că agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) ar fi putut planta probe împotriva sa în timpul percheziţiei şi crede că preşedintele Joseph Biden a ştiut de operaţiune, deşi Casa Albă a negat acest lucru, potrivit Mediafax.

„Li s-a cerut tuturor să plece din incintă, au vrut să fie lăsaţi singuri, fără martori care să vadă ce fac, ce iau şi sper că nu au plantat probe. De ce au insistat vehement să nu fie nimeni care să îi supravegheze, să plece toată lumea? Obama şi Clinton nu au fost vizaţi deloc de astfel de percheziţii, în pofida disputelor majore”, a declarat Donald Trump, potrivit cotidianului The New York Post, citat de aceeași sursă.

„Biden a ştiut de această operaţiune, aşa cum a ştiut şi de afacerile lui Hunter”, a acuzat Trump, conform postului de televiziune Fox News. Casa Albă susţine că preşedintele Biden a aflat „din relatările publice” despre percheziţii.