• AUKUS este unul dintre cele mai importante acorduri după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru cele 3 state.
  • SUA și UE trebuie să își rezolve problema încrederii apărute în urma acordului.
  • Joe Biden și Emmanuel Macron urmează să se întâlnească în octombrie.

Acordul trilateral AUKUS dintre Australia, Regatul Unit și SUA n-a stârnit valuri doar în Franța. Înainte de momentul discuției dintre președintele francez Emmanuel Macron și cel american Joe Biden, toată Uniunea Europeană se uita cu reticență la acest acord. Cu toate acestea, discuția telefonică între cei doi lideri și decizia de a confirma că se vor întâlni în octombrie pentru a continua relațiile diplomatice a atenuat tensiunile.

„Nu cred că este o chestiune de reticență, cred că este vorba de o forță de antrenare către Franța, a unor reacții mai largi de solidaritate la nivel european. Discuția telefonică de ieri între președinții Macron și Biden a calmat, într-o oarecare măsură, a liniștit lucrurile”, precizează Iulian Chifu, analist de politică externă.

Cel mai mare acord de la al Doilea Război Mondial

Unii analiști îl cataloghează drept cel mai important acord pentru securitate, de la al Doilea Război Mondial și până în prezent. Însă o problemă pe care trebuie să o rezolve State Unite și membrii Uniunii Europene este încrederea.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Alexandru Voicu, cercetător șef la Centrul pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, spune pentru Aleph News că: „Între Statele Unite și Uniunea Europeană ca întreg în primul rând vor exista, cu siguranță, o serie de pași pentru a rezolva această problemă a încrederii. Aceasta a fost expusă exact cu aceste cuvinte și de președintele francez, după discuția cu Biden, și de mai mulți oficiali europeni.”

China, pe de altă parte, își arată îngrijorarea și frustrarea cu privire la acordul trilateral

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, specifică: „O astfel de mișcare a celor trei țări va trimite cu siguranță un semnal greșit lumii. Va determina alte state care nu au arme nucleare să urmeze exemplul acestora și va aduce efecte negative în ceea ce privește soluționarea problemelor regionale.”