• Claudiu Târziu a adresat o invitație publică liderilor UDMR
  • Alianța ar fi pentru drepturile românilor și maghiarilor din Ucraina
  • UDMR refuză invitația liderilor AUR
  • Românii din Ucraina reclamă lipsa de interes a autorităților de la București
  • În Ucraina trăiesc aproximativ 500.000 de români

E ziua în care AUR a lansat o provocare pentru UDMR. Claudiu Târziu vrea o alianță cu partidul lui Kelemen Hunor și îl laudă pe premierul Ungariei, Viktor Orban. A primit un refuz categoric.

Dacă ne uităm la trecutul relației AUR – UDMR, propunerea e de-a dreptul îndrăzneață. Acum câteva luni, liderii UDMR și AUR se invitau reciproc afară din Parlament. E drept, Târziu vorbește acum despre un interes comun care să stea la baza alianței și care să îngroape securea războiului: apărarea drepturilor şi libertăţilor maghiarilor şi românilor din Ucraina. Totul, după ce a constatat că maghiarii din Ucraina își apără mult mai bine interesele.

„Prietenii noştri unguri au şi ei minoritari în Ucraina, au şcoli, licee, catedre universitare în limba maghiară, au bani pentru activităţi culturale, fonduri importante. Mă gândesc la modul cel mai serios, dând curs unei invitaţii a colegului lider al grupului senatorial UDMR, de a face o alianţă pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor maghiarilor şi românilor din Ucraina, a face o alianţă cu UDMR. Politica Ungariei pentru maghiarii din afara graniţelor este excepţională, este un program model”, a declarat co-preşedintele AUR, Claudiu Târziu.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Răspunsul UDMR e ușor de intuit. Oficial, nu. Liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand spune că nu a vorbit niciodată cu AUR despre o alianță. „Este exclus! Nu putem lua în serios o astfel de propunere, pentru că nu poţi să fii pro-minoritari în afara graniţelor şi să ai un discurs anti-minoritari în interior. Este o propunere neserioasă”, a spus senatorul UDMR.