• Un catalizator care conține rodiu, paladiu și platină, este o piesă a sistemului de evacuare al automobilului care descompune o parte din smogul care altfel ar ieși pe țeava de eșapament.
  • Hoții de catalizatoare pot obține până la 300 de dolari pentru un convertizor catalitic standard și până la 1.400 de dolari pentru piesa de la vehiculele hibride.
  • Metalele rare din interiorul piesei se tranzacționează cu patru sau cinci cifre, iar hoții duc convertoarele furate la dezmembrări sau le vând pe piața neagră.

Hoții de catalizatoare își intensifică operațiunile în New York, iar la nivelul întregului oraș infracțiunile au crescut cu 269% în acest an, iar în Staten Island, cu un procent meteoric de 670%, arată datele NYPD.

În cele cinci cartiere, 5.548 de catalizatoare au fost furate până la 14 august, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost raportate 1.505 furturi, potrivit statisticilor.

În Staten Island, furturile de convertizoare catalitice au crescut la 362, față de doar 47 în anul precedent, ceea ce reprezintă o creștere de 670% – cea mai mare creștere din cele cinci cartiere.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Este foarte rău. Sunt un singur atelier și în ultimele câteva luni am reparat 15 mașini. Nouăzeci și cinci la sută sunt Honda Accords”, a declarat Nick Dhouib, manager al Ten Point Auto Repair din New Dorp în ultimii 30 de ani. „Oamenii se plâng de zgomot”, a spus el.

Queens conduce cele cinci cartiere cu 2.092 de furturi de convertoare în 2022, față de 574 în aceeași perioadă a anului trecut – o creștere uriașă de 264%.

În Brooklyn, furturile de catalizatoare de la BMW „pisicuță” au ajuns la 1.534, față de 403 în 2021, o creștere de 281%, în Bronx s-au înregistrat 976, față de 286, pentru un salt de 241%, Manhattan a avut 584 de astfel de furturi până acum în acest an, față de 195 în 2021, o creștere de 199%.

Un catalizator, care conține rodiu, paladiu și platină, este o piesă a sistemului de evacuare al automobilului care descompune o parte din smogul care altfel ar ieși pe țeava de eșapament.

Escrocii pot obține până la 300 de dolari pentru un convertizor catalitic standard și până la 1.400 de dolari pentru piesa de la vehiculele hibride.

Metalele rare din interiorul piesei se tranzacționează cu patru sau cinci cifre, iar hoții duc convertoarele furate la dezmembrări sau le vând pe piața neagră.