• Prim-ministrul australian Scott Morrison a acuzat Beijingul de săvârşirea unui „act de intimidare”.
  • Săptămâna trecută, o navă a marinei chineze a îndreptat laserul către o aeronavă de supraveghere militară australiană.
  • Guvernul australian a solicitat clarificări din partea autorităţilor de la Beijing.

Prim-ministrul din Australia, Scott Morrison, a acuzat Beijingul de săvârşirea unui „act de intimidare”. Săptămâna trecută, o navă a marinei chineze a îndreptat laserul către o aeronavă de supraveghere militară australiană. Un avion de patrulă maritimă P-8A Poseidon a fost iluminat joi în timp ce survola coasta nordică din Australia cu un laser de la o navă a Armatei Populare de Eliberare Chineză.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a acuzat Beijingul de săvârşirea unui „act de intimidare” şi a catalogat acţiunea drept periculoasă. Guvernul australian va solicita clarificări autorităţilor de la Beijing în privinţa acestui incident, relatează Reuters.

Nu văd altfel decât un act de intimidare, unul neprovocat, nejustificat. Australia nu va accepta niciodată asemenea acte de intimidare”, a declarat Morrison.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ministrul Apărării din Australia, Peter Dutton, a numit incidentul „un act foarte agresiv” care a avut loc în zona economică exclusivă a Australiei. Nava chineză naviga spre est cu o altă navă PLA-N prin Marea Arafura în momentul incidentului, a precizat departamentul. Marea se află între coasta de nord a Australiei și coasta de sud a Noii Guinee.

„Cred că guvernul chinez spera ca nimeni să nu pomenească despre acest act de agresiune iresponsabil”, a declarat Dutton.

Relaţiile dintre Australia şi China, principalul său partener comercial, s-au înrăutăţit după ce Canberra a interzis Huawei Technologies în 2018, au înăsprit legile împotriva interferenţelor politice străine şi a solicitat o anchetă independentă asupra originilor COVID-19.