• Australia și Coreea de Sud au semnat un acord de apărare în valoare de 720 de milioane de dolari, în timp ce președintele sud-coreean Moon Jae-in a devenit primul lider străin care vizitează Australia de la începutul pandemiei.
  • Compania sud-coreeană de apărare Hanwha va furniza armatei australiene arme de artilerie, vehicule de aprovizionare și radare.
  • Este cel mai mare contract de apărare încheiat între Australia și o națiune asiatică și vine într-o perioadă de tensiuni sporite între Australia și China.

Australia și Coreea de Sud au semnat un acord de apărare în valoare de 720 de milioane de dolari, în timp ce președintele sud-coreean Moon Jae-in a devenit primul lider străin care vizitează Australia de la începutul pandemiei.

Compania sud-coreeană de apărare Hanwha va furniza armatei australiene arme de artilerie, vehicule de aprovizionare și radare, a relatat The Associated Press. Toate acestea vor fi în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari australieni.

Este cel mai mare contract de apărare încheiat între Australia și o națiune asiatică și vine într-o perioadă de tensiuni sporite între Australia și China. Australia a anunțat recent un acord pentru construirea de submarine cu propulsie nucleară în parteneriat cu SUA și Marea Britanie. Această acțiune a fost, însă, condamnată cu fermitate de China.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in s-a întâlnit cu prim-ministrul australian Scott Morrison în timpul vizitei sale, iar cei doi lideri au convenit să îmbunătățească legăturile oficiale dintre națiunile lor la un „parteneriat strategic cuprinzător”.

De asemenea, liderii au declarat că vor colabora pentru a dezvolta tehnologii energetice curate, inclusiv hidrogenul, și pentru a facilita aprovizionarea cu minerale critice, pe care Australia le are din abundență.

Morrison a declarat că noul contract de apărare va crea aproximativ 300 de locuri de muncă în Australia, unde funcționează o divizie a Hanwha.

„Contractul pe care l-am semnat astăzi, cred că spune multe despre ceea ce credem noi că sunt capacitățile industriei de apărare coreene”, a declarat Morrison.

Moon a declarat că Coreea de Sud are valori similare cu cele ale Australiei în ceea ce privește perspectivele sale geopolitice, dar și că relația sa cu China este importantă, în special când vine vorba de urmărirea păcii cu Coreea de Nord.

„Prin urmare, Coreea de Sud se concentrează pe alianța fermă cu SUA și, de asemenea, cu China”, a spus Moon. „Ne dorim o relație armonioasă”.

Ministrul australian al Apărării, Peter Dutton, a declarat că guvernul său s-a angajat să mențină regiunea în siguranță, iar noul contract va contribui la modernizarea armatei australiene.

„Capacitatea principală a noilor vehicule este aceea de a trage și de a se deplasa rapid, evitând contraatacul inamicului”, a declarat Dutton. „Acest proiect va însemna o creștere semnificativă a nivelului de putere de foc și de securitate pentru capacitatea artileriei australiene.”

Coreea de Sud este al patrulea partener comercial al Australiei și a patra piață de export a Australiei, în cadrul unui acord de liber schimb în vigoare din 2014. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la stabilirea legăturilor diplomatice între cele două țări.