• Australia a salvat pentru prima dată opt copii și nepoții a doi luptători ISIS morți dintr-o tabără de refugiați sirieni în 2019.
  • Unele dintre mamele lor au fost păcălite și căsătorite cu luptători ISIS când erau foarte mici.
  • Guvernul nu a confirmat imediat informațiile potrivit cărora 16 femei și 42 de copii ai unor luptători ISIS morți sau încarcerați care au fost ținuți în tabere timp de trei ani și jumătate vor fi repatriați.

Canberra este pe cale să salveze zeci de femei și copii australieni ai luptătorilor ISIS din taberele de refugiați din Siria, în urma unei misiuni secrete a agenției de informații de securitate a țării, a relatat luni presa.

Guvernul nu a confirmat imediat informațiile potrivit cărora 16 femei și 42 de copii ai unor luptători ISIS morți sau încarcerați care au fost ținuți în tabere timp de trei ani și jumătate vor fi repatriați.

Prioritatea supremă a guvernului australian este protecția australienilor și a intereselor naționale ale Australiei, informate de sfaturile de securitate națională, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului de interne Clare O’Neil în comentarii trimise prin e-mail.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Având în vedere natura sensibilă a chestiunilor implicate, nu ar fi adecvat să facem alte comentarii. O’Neil nu a avut un răspuns imediat la un apel al omologului său din opoziție ca guvernul să asigure australienii că orice persoană care ar fi putut fi radicalizată nu reprezintă o amenințare la întoarcerea în Australia. Unele dintre mamele lor au fost păcălite și căsătorite cu luptători ISIS când erau foarte mici.

Când se vor întoarce în Australia, cred că va fi foarte important ca acești copii, în special, să primească consiliere, a declarat Plibersek la postul de televiziune Channel 7. Dar cred că, pentru toți cei implicați, va exista o așteptare continuă ca agențiile noastre de securitate și de informații să rămână în contact cu ei și să-i monitorizeze, a mai spus ea.

Australia a salvat pentru prima dată opt copii și nepoții a doi luptători ISIS morți dintr-o tabără de refugiați sirieni în 2019, dar a amânat repatrierea altora până acum.