• Blocarea aderării la Schengen a României și Bulgariei nu a adus Austriei prieteni.
  • Reuniunea unde Austria deschide calea va avea loc la Budapesta la 22 noiembrie.
  • Austria cere o securitatea sporită a frontierelor externe ale UE.
  • Austria vrea returnarea mai rapidă a solicitanților de azil respinși din Austria.

Austria renunță la dreptul său de veto și deschide calea Schengen pentru România și Bulgaria.

Presa austriacă scrie că în cadrul reuniunii de la Budapesta, din 22 noiembrie, urmează să fie adoptat un pachet de măsuri pe care România și Bulgaria mai trebuie să le îndeplinească pentru a deveni membre Schengen.

Cum a ajuns Austria să accepte România și Bulgaria în Schengen rutier?

Dacă pentru unii refuzul extinderii spațiului Schengen a fost o măsură necesară pentru a proteja Austria, pentru alții a fost o manevră politică pentru a obține puncte înainte de alegerile care au avut loc în acest stat. 

Recomandări

ATACURI ÎN GAZA
UCRAINA ATACĂ RUSIA
RUSIA A ATACAT
CADOURI...VII
PAMELA LEAVES „THE SIMPSONS"
ACUZAȚII PENTRU ADANI

În orice caz, blocarea adărării la Schengen a României și a Bulgariei nu a dus foarte mulți prietenii Austriei în plan internațional, ba chiar și creștin-democrații de rang înalt, prietenii partidului OVP, și-au exprimat în mod deschis nemulțumirea față de poziția Austriei în această privință. 

Acum pare că lucrurile au fost finalizate la Bruxelles și Viena. Austria renunț la dreptul său de veto și deschide calea pentru cele două state membre NATO să devină și state membre Schengen. 

Deja România și Bulgaria sunt membre Schengen în maritim și aerian, vor deveni și state membre Schengen rutier. Se va întâmpla în cadrul reuniunii de la Budapesta din 22 noiembrie, la o reuniune la care, bineînțeles, a fost invitat Ungaria, care deține în prezent președinția Uniunii Europene. A fost invitat ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, și omologii din Bulgaria și România. 

Aici, la Budapesta, urmează să fie adoptat un pachet de măsuri pe care România și Bulgaria mai trebuie să le îndeplinească pentru a deveni în sfârșit state membre Schengen. Și asta ține de sporirea securității la frontierele externe ale Uniunii Europene și returnarea mai rapidă a solicitațiilor de azil respinși de Austria.

Acestea sunt solicitările pe care Austria le are pentru Bulgaria și România spre a deschide definitiv calea Schengen pentru cele două state. 

Când am putea accede la Schengen rutier?

Oficialii din România spuneau că se va întâmpla în acest an, însă decizia se va lua în 22 noiembrie, la reuniunea de la Budapesta. 

Dacă această decizie se va împlini, cel mai probabil România va accede la spațiul Schengen rutier în primăvara anului 2025, practic doar decizia se va lua în acest an, iar România și Bulgaria vor intra în Schengen rutier atunci când se va împlini un an de când sunt în Schengen maritim și aerian.

Este o decizie care, bineînțeles, va avantaja candidații pro-europeni, pentru că două zile mai târziu, după ce va veni decizia de la Budapesta în România, este turul întâi al alegerilor prezidențiale și un da pentru aderare ar fi un semnal pentru candidații pro-europeni.

Citește și