Autoritatea Electorală Permanentă propune ca alegerile locale să aibă loc pe 27 septembrie

alegeri anticipate alegeri anticipate
  • AEP a anunţat, vineri, că a elaborat proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale
  • Proiectul trebuie să intre în vigoare până cel târziu la data de 29 iulie
  • Pentru a fi respectate prevederile legale, Autoritatea Electorală Permanentă propune 27 septembrie data alegerilor locale

„Autoritatea Electorală Permanentă informează că a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora, prin care se propun, în principal, stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020 în ziua de duminică 27 septembrie 2020, ţinând cont şi de suprapunerea cu perioada electorală a alegerilor parlamentare la termen, dar şi o serie de măsuri tehnice de natură să îmbunătăţească modul de derulare a alegerilor locale din 2020”, se arată într-un comunicat de presă al AEP.

AEP aminteşte că, potrivit modificărilor aduse Legii 115/2015, data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.

„Precizăm că stabilirea datei alegerilor locale trebuie să asigure efectivitatea prevederilor art. 1 din Legea nr. 84/2020 potrivit cărora mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020, precum şi continuitatea activităţii autorităţilor locale. De asemenea, se prevede că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. Prin urmare, proiectul de lege ar trebui să intre în vigoare cel târziu la data de 29 iulie 2020, astfel că devin incidente prevederile art. 7 alin. (13) din Legea nr. 52/2003, republicată”, mai precizează comunicatul de presă.