Autoritatea Palestiniană ameninţă că va proclama un stat dacă Israelul anexează zone din Cisiordania

Autoritatea Palestiniană ameninţă că va proclama un stat dacă Israelul anexează zone din Cisiordania Sursa foto: Profimedia
  • Autoritatea Palestiniană avertizează că va proclama un stat palestinian, pe baza frontierelor anterioare anului 1967, dacă Israelul anexează zone din Cisiordania
  • Premierul Mohammed Shtayyeh: Anexarea teritoriilor ar reprezenta o „ameninţare existenţială” pentru palestinieni
  • Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a semnalat că nu vrea să piardă „oportunitatea” de a anexa zone din Cisiordania în iulie

Autoritatea Palestiniană va proclama un stat palestinian, pe baza frontierelor anterioare anului 1967, dacă Israelul anexează zone din Cisiordania, avertizează premierul Mohammed Shtayyeh, citat de site-ul Ynetnews.com.

Dacă Guvernul israelian decide anexarea unor zone din Cisiordania, vom proclama unilateral statul palestinian, pe baza frontierelor anterioare anului 1967, a declarat Mohammed Shtayyeh într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi în oraşul palestinian Ramallah.

Anexarea teritoriilor ar reprezenta o „ameninţare existenţială” pentru palestinieni şi o încălcare gravă a acordurilor internaţionale, a subliniat Mohammed Shtayyeh.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a semnalat că nu vrea să piardă „oportunitatea” de a anexa zone din Cisiordania în iulie, au afirmat surse citate de presa israeliană, liderul israelian părând să ignore apelurile internaţionale de a evita o nouă criză în Orientul Mijlociu. Premierul Israelului vrea ca manevra să fie coordonată cu Statele Unite. Planul de pace elaborat de Casa Albă prevede posibilitatea anexării de către Israel a 30% din Cisiordania în cadrul eventualului proces de pace. Planul este respins de Autoritatea Palestiniană. În ultimele săptămâni, Casa Albă şi Departamentul de Stat au semnalat că orice acţiune de anexare trebuie să facă obiectul negocierilor cu palestinienii.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat că toate acordurile de securitate semnate cu Israelul şi SUA sunt considerate nule.