Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 face precizări legate de prima tranşă de vaccinuri livrată României în 25 decembrie: dozele încă neadministrate sunt depozitate la Institutul Cantacuzino.

În data de 25 decembrie, în România a fost livrată prima tranşă de vaccinuri împotriva COVID19, compusă din 2 containere. Fiecare container a conţinut 5 cutii a câte 195 de flacoane multidoză/ cutie, adică 975 de doze de vaccin fiecare, în total 9750 de doze de vaccin. Aşadar, numărul de doze de vaccin recepţionate a fost de 9750.

Produsul BioNTech/Pfizer este condiţionat/ ţinut în flacoane multidoză, un flacon conţinând câte 5 doze.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Distribuirea acestor prime doze de vaccin s-a făcut conform necesarului întocmit şi primit de la cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Potrivit acestui necesar înaintat de cele 10 spitale, au fost solicitate 3035 de doze de vaccin pentru prima administrare, respectiv 3035 pentru rapel (doze rezervate pentru a doua administrare).

„În plus, există un risc asumat de pierdere a dozelor din motive neimputabile (evenimente rutiere, prelungirea timpului necesar transportului, probleme ce pot apărea pe durata stocării în centrul de vaccinare, spargerea accidentală a flacoanelor). De asemenea, în cazul flacoanelor multidoză, pierderile nu pot fi în totalitate eliminate, dar pot fi reduse printr-o politică riguroasă privind programările şi prin calcularea riguroasă a necesarului de vaccin. În acest moment, restul dozelor, adică diferenţa actuală dintre numărul total de doze livrat în data de 25 decembrie şi necesarul pentru cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19) este depozitat la Institutul de Cercetare Dezvoltare MedicoMilitară ”Cantacuzino”, desemnat, conform legislaţiei, centru unic de stocare”, precizează Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

După terminarea perioadei de administrare a primei doze în cele 10 spitale de linia întâi, eventualul excedent de doze (eventualele doze care nu ar fi consumate în cele 10 spitale) va fi distribuit către celelalte unităţi medicale care au organizat centre de vaccinare conform arondării teritoriale judeţene la Institutul „Cantacuzino”, în vederea utilizării, la maxim, a acestei prime tranşe livrate României.

Începând cu următoarea tranşă ce va fi livrată României, se vor distribui vaccinuri către toate unităţile medicale în care au fost organizate centre de vaccinare.