Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, miercuri, cele trei scenarii în funcţie de care elevii vor merge sau nu în mod fizic la şcoală, din 8 februarie. Hotărârea CNSU a fost aprobată în şedinţa de guvern
Potrivit CNSU, scenariul verde presupune ca incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate să fie mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori. În scenariul verde se impune prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ. Activităţile sunt permise pentru toate categoriile de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari.
Scenariul galben, când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1 la mie dar mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal.
În scenariul roşu, când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3 la mie, activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, precum şi pentru elevii claselor din învăţământul primar.
CNSU a propus ca indiferent de scenarii, stagiile de pregătire practică pentru elevii din învăţământul liceal tehnologic, postliceal, profesional şi profesional dual, să se desfăşoare cu prezenţa fizică, respectând procedurile privind măsurile de protecţie instituite de către entităţile organizatoare de stagii de pregătire practică şi prevederile Ordinului comun al Ministrului Educaţiei şi Cercetării şi Ministrului Sănătăţii.
În privinţa modalităţii de desfăşurate a activităţilor ce presupun prezenţa fizică a studenţilor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, decizia se va lua în baza autonomiei universitare, de conducerea acestor instituţii.
Potrivit CNSU, la nivelul localităţilor unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ.
În ceea ce priveşte activităţile ce presupun prezenţa fizică a elevilor în unităţile de învăţământ preuniversitar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, decizia CNSU este ca acestea să fie gestionate în funcţie de analiza situaţiei epidemiologice realizată la nivelul ministerelor din care fac parte şi stabilite prin decizii ale conducătorilor acestora, fără a le fi aplicabile prevederile în ceea ce priveşte cele trei scenarii.
Școala începe, întrebările rămân
Zilele acestea se vor efectua controale în școlile din Capitală și în cele din zonele rurale. Inspectorii vor să vadă dacă școlile sunt pregătite pentru redeschidere.
Potrivit surselor Alpeh News, ordinul care reglementează redeschiderea școlilor ar ajunge în această noapte la directorii școlilor, așadar mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a pune la punct clasele.
Directorii sunt destul de încurcați. Ei credea că acest ordin va fi pus la dispoziția lor mai devreme. Cei din școlile private sunt un pic mai bine pregătiți, întrucât au avut mai multe fonduri la dispoziție.