• Ministerul Apărării din Belarus a declarat că apărarea sa aeriană a doborât joi, în jurul orei locale 10.00, o rachetă ucraineană S-300 în regiunea de frontieră Brest.
  • Ministerul Apărării de la Minsk investighează dacă sistemele de apărare aeriană ale Belarusului au doborât racheta sau dacă a fost vorba de o ratare.
  • BelTA a precizat că racheta care a aterizat în Belarus a provenit de pe teritoriul ucrainean.

Autoritățile belaruse au confirmat că o rachetă de la un sistem de rachete antiaeriene S-300 a căzut pe teritoriul țării. Aleksandr Lukașenko, președintele autoproclamat al țării, a fost deja informat cu privire la acest incident.

„Șeful statului a fost informat imediat despre eveniment. În numele său, un grup de experți din rândul angajaților comisiei de anchetă și ai Ministerului Apărării stabilește care a fost cauza căderii”. Autoritățile belaruse susțin că racheta a căzut de pe teritoriul Ucrainei.

Se raportează că sunt luate în considerare două versiuni principale ale evenimentului: racheta a zburat pe teritoriul Belarusului, similar cu incidentul recent din Polonia, când racheta a zburat în direcția greșită, sau racheta a fost doborâtă din cauza funcționării sistemelor de apărare aeriană ale Belarusului.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

După cum a raportat Belaruski Hajun, o rachetă dintr-un sistem de apărare aeriană S-300 a căzut în apropierea satului Harbacha, în regiunea Brest din Belarus, în dimineața zilei de 29 decembrie.

În acea zi, Rusia a lansat rachete de croazieră aeriene și maritime, precum și rachete antiaeriene ghidate asupra instalațiilor de infrastructură energetică ale Ucrainei. Sistemele de apărare aeriană ucrainene au distrus 54 de rachete de croazieră din cele 69 lansate de forțele rusești.