- Un raport al Amnesty International acuză poliția și serviciile de informații din Serbia că au utilizat programe de tip spyware pentru a monitoriza activiști și jurnaliști.
- Raportul identifică un spyware anterior necunoscut, denumit „NoviSpy”, care este conceput pentru a infecta discret dispozitivele mobile.
- Raportul coincide cu creșterea protestelor antiguvernamentale în Serbia, reflectând nemulțumirea publicului față de administrația președintelui Aleksandar Vučić.
Amnesty International a publicat un raport care detaliază practicile de supraveghere ilegală utilizate de autoritățile sârbe împotriva jurnaliștilor și activiștilor, conform The Guardian. Raportul, intitulat „O închisoare digitală: Supravegherea și reprimarea societății civile în Serbia,” subliniază utilizarea de tehnologie avansată de tip spyware pentru a accesa ilegal date personale, ridicând îngrijorări semnificative cu privire la libertățile civile din țară.
Care au fost instrumentele utilizate de autorități
Raportul relevă că poliția și agențiile de informații sârbe au folosit o combinație de spyware autohton, denumit „NoviSpy”, și tehnologie de la firma israeliană Cellebrite. Aceasta tehnologie permite autorităților să deblocheze discret dispozitivele, să efectueze capturi de ecran și să extragă listele de contacte, care sunt apoi transmise către servere controlate de guvern.
Merită de menționat că multe dintre aceste activități de supraveghere au loc, se pare, în timpul detențiilor sau interviurilor realizate în cadrul Poliției, sugerând o abordare sistematică în monitorizarea vocilor disidente din societatea sârbească.
Care sunt implicațiile pentru societatea civilă
Concluziile Amnesty International indică o tendință mai largă de control și represiune a statului menită să suprime societatea civilă. Activiștii au exprimat sentimente de frică și autocenzură cauzate de natua invazivă a acestor tactici de supraveghere. Raportul subliniază modul în care represiune adigitală nu doar că încalcă drepturile la intimitate, ci subminează și libertățile democratice, creând un mediu în care indivizii sunt descurajați să își exprime nemulțumirile sau să se angajeze în activism.