• Într-o postare separată pe Instagram, Rasoulof a identificat doi dintre cineaștii reținuți ca fiind Firouzeh Khosravani și Mina Keshavarz. Rasoulof nu a fost vizat în raidurile recente.
  • Mass-media și autoritățile iraniene nu au comentat raidurile și nu au fost disponibile imediat detalii suplimentare.
  • Autoritățile iraniene arestează ocazional activiști din domeniul cultural pentru presupuse încălcări ale securității.

Un regizor iranian premiat a declarat că autoritățile au percheziționat birourile și locuințele mai multor cineaști și alți profesioniști din industrie și au arestat pe unii dintre ei, potrivit AP News.

Mohammad Rasoulof a declarat într-o declarație semnată de zeci de profesioniști din industria cinematografică pe contul său de Instagram, sâmbătă târziu, că forțele de securitate au efectuat unele arestări și au confiscat echipamente de producție cinematografică în timpul raidurilor efectuate în ultimele zile. Declarația a condamnat acțiunile și le-a numit „ilegale”.

Într-o postare separată pe Instagram, Rasoulof a identificat doi dintre cineaștii reținuți ca fiind Firouzeh Khosravani și Mina Keshavarz. Rasoulof nu a fost vizat în raidurile recente.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Mass-media și autoritățile iraniene nu au comentat raidurile și nu au fost disponibile imediat detalii suplimentare. Autoritățile iraniene arestează ocazional activiști din domeniul cultural pentru presupuse încălcări ale securității.

Rasoulof a câștigat premiul cel mare al Festivalului de Film de la Berlin în 2020 pentru filmul său „There Is No Evil”. Filmul prezintă patru povești legate vag de temele pedepsei cu moartea în Iran și a libertăților personale sub tiranie.

La scurt timp după ce a primit premiul, a fost condamnat la un an de închisoare pentru trei filme pe care le-a realizat și pe care autoritățile le-au considerat „propagandă împotriva sistemului”. Avocatul său a făcut apel la sentință. De asemenea, i s-a interzis să facă filme și să călătorească în străinătate.

Autoritățile conservatoare din Iran, multe dintre ele cu sensibilități religioase, controlează toate pârghiile puterii în Iran. Acestea consideră de mult timp că multe activități culturale fac parte dintr-un „război ușor” al Occidentului împotriva Republicii Islamice. Ei spun că occidentalizarea încearcă să păteze credințele islamice ale țării.