• România are capacitatea de a face 53-54.000 de teste zilnic, nu a depășit 40.000
  • În fiecare weekend numărul testelor este redus la jumătate
  • În ultimele 24 de ore au fost făcute 20.790 de teste

Testarea şi izolarea, sunt cele mai importante măsuri care pot ţine în frâu răspândirea noului coronavirus. Stategia noastră însă pare a fi mai mult izolarea decât testarea.

Ludovic Orban spunea la începutul săptămânii că avem capacitatea de a face 53-54.000 de teste. Nu s-a întâmplat niciodată asta, nici nu am ajuns la 40.000. Premierul are și o explicație.

Ludovic Orban, premierul României: „De ce nu se fac? Fie pentru că nu sunt suficiente solicitări, fie pentru că există o anumită limită în ceea ce priveşte capacitatea de a recolta exudatul nazo-faringian. De asemenea, dumnevoastră vedeţi că, pe definiţie de caz, întotdeauna numărul de teste este stabilit în funcţie de situaţiile în care se face testarea.”

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Azi au fost făcute mai puțin de 21.000 de teste. 5.830 dintre oameni sunt pozitivi. Cele mai multe teste făcute în weekend au fost raportate duminica trecută, puţin peste 23.000. Teste făcute, desigur,cu 24 de ore înainte.

Acestea sunt raportările făcute pentru testările de sâmbăta. Duminica, numărul scade şi mai mult. În ultimele două săptămâni lunea au fost raportate în jur de 11.000 de testări. Asta înseamnă că sunt mii de oameni care rămân nediagnosticaţi în weekend. Testarea ia pauză dar nu şi răspândirea virusului. Și nici restricțiile.

Preşedintele Klaus Iohannis spune că testăm. În baza definiţiei de caz.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Definiţia cazului, sau cazului suspect, este actualizată destul de des de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cred că avem acolo cei mai buni specialişti, şi sunt convins că aşa cum descriu ei cazurile este corect.”

Definiţia de caz de la noi a fost actualizată ultima oară miercuri. De fapt, de luni bune definiţia de caz nu a fost schimbată la noi. Singura diferenţă acum este introducerea în categoriile prioritare la testare a celor care au rezultat pozitiv la un test antigen pentru SARS-CoV-2.